Macron arutas AÜE liidriga kütusega varustamist

Copy
AÜE president Mohamed bin Zayed Al Nahyan ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
AÜE president Mohamed bin Zayed Al Nahyan ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: Jacques Witt

Prantsuse president Emmanuel Macron võõrustas esmaspäeval Pariisis Araabia Ühendemiraatide presidenti šeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyani, kellega arutati kütusega varustatuse küsimusi.

 

AÜE-st on saanud Lääne oluline partner Venemaa energiatarnete asendamisel. Riigi president Mohamed bin Zayed Al-Nahyan ehk MBZ on oma esimesel välisvisiidil pärast ametisse astumist mais pärast oma poolvenna surma.

Visiit lõpeb eeldatavasti AÜE garantiidega Prantsusmaale fossiilkütusega varustatuse kohta, teatas Macroni büroo enne visiiti.

Kokkulepe puudutab ennekõike diislikütust, mida AÜE hetkel ei tarni.

Prantsusmaa tahab Ukraina konflikti taustal mitmekesistada oma varustajaid, teatas Macroni büroo, viidates Vene naftale kehtestatud EL-i sanktsioonidele.

«AÜE tahab kindlalt jääda usaldusväärseks partneriks ja energiaallikaks,» ütles AÜE presidendi nõunik Anwar Gargash. «Me oleme müünud oma naftat Kaug-Idasse 40 aastat ning nüüd suuname seda sel kriisi ajal Euroopasse.»

AÜE presidendi visiiti Prantsusmaale leiab aset pärast Joe Bideni esimest Lähis-Ida ringreisi, mis hõlmas ka Saudi Araabiat.

Kuuldavasti arutasid Macron ja Biden energiatarneid Lähis-Idast ka juuni lõpus Saksamaal toimunud G7 tippkohtumisel.

Macron ütles Bidenile, et on rääkinud MBZ-ga, kes ütles, et AÜE naftatootmist suurendada ei saa. Samas ütles Macron, et Saudi Araabial on veel teatavat võimekust.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles