ELi ministrid: sanktsioonid Venemaale toimivad

Copy
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: Yves Herman

Euroopa välisministrid rõhutasid esmaspäeval, et Venemaale Ukrainasse tungimise eest kehtestatud sanktsioonid toimivad, hoolimata ohust Euroopa Liidu energiavarustusele.

Ungari peaminister Viktor Orbán mõistis läinud nädalal bloki poliitika hukka, väites, et Brüssel kahjustab Euroopa majandust rohkem kui Venemaa oma.

ELi välispoliitikajuht Josep Borrell, kes saabus Brüsselisse arutama sanktsioonirežiimi tõhustamist, lükkas selle väite tagasi.

«Mõned Euroopa liidrid on öelnud, et sanktsioonid olid eksimus, olid viga,» ütles ta ajakirjanikele.

«Mina ei arva, et see oli viga. Me pidime seda tegema ja teeme seda edasi.»

Ka Luksemburgi välisminister Jean Asselborn tõrjus sanktsioonide tühistamise mõtte. «Kui me nii teeksime, oleks see saatuslik. Kaalul on meie tõsiseltvõetavus.»

«Tavaliselt peaksime rakendama diplomaatiat, ÜROd, et olukorda parandada. Kuid praegu ei ole tavalised ajad. Me elame ajal, kus loevad džungliseadused.»

Alates veebrurist, mil Venemaa tungis Ukrainasse, on EL kehtestanud kuus eskaleeruvat sanktsioonide paketti Moskva vastu.

Suurem osa naftaimpordist on peatatud alates juunist ning diplomaadid arutavad ka embargot Vene kullale. Samas sõltuvad paljud Euroopa riigid jätkuvalt Vene gaasist.

Borrell ja suurem osa Lääne liidritest arvavad, et sanktsioonid on kahjustanud Vene majandust.

Brüsseli sagedane kriitik ja Vladimir Putinile kõige lähedasemaks peetud Euroopa liider Orbán ütles aga reedel, et Euroopa on endale energiasanktsioonidega «kopsu tulistanud».

Borrell ja ELi ministrid hakkavad arutama Ukraina välisministriga videokonverentsil sealjuures ka sanktsioonide karmistamist.

«Me ei ütle, (et arutame) uut paketti, vaid olemasolevate sanktsioonide jõustamise parandamist,» ütles Borrell, kelle sõnul koostavad ELi ametnikud kava Vene kulla impordi peatamiseks.

Venemaa on samal ajal alustanud gaasitarnete katkestamist Euroopasse, ohustades riikide, nagu tööstushiiu Saksamaa energiajulgeolekut.

«Venemaa üritab meid demoraliseerida,» ütles Saksa Euroopa asjade minister Anna Lührmann.

«Me jätkame Ukraina toetamist nii majanduslikult kui poliitiliselt, kuid ka sõjaliste vahenditega,» ütles ta. «Sanktsioonide säilitamine on väga oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles