ITL: lairiba rajamise toetuse piirsumma on ebamõistlikult väike

BNS
Copy
Lairiba internet.
Lairiba internet. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane / Scanpix

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL) leiab, et praegu kooskõlastusringil oleva lairiba juurdepääsuvõrgu rajamise toetusmeetme tingimuste järgi on toetuse maksimaalne summa liiga väike ja omaosaluse nõue liiga kõrge.

Praegu kehtiva määruse versiooni järgi on toetuse maksimaalne osakaal projekti kuludest 70 protsenti ning toetuse piirsumma ühe aadressiobjekti kohta 3000 eurot. Kooskõlastusel olev eelnõu neid tingimusi ei muuda.

ITLi hinnangul on need piirid aga ebamõistlikud. «Piirsumma 3000 eurot tundub olevat tänase inflatsiooni ja ehitushindade tõusu juures võimalik üksnes juhul, kui osa taristust on juba eelnevalt valmis ehitatud, näiteks elektrimastid on olemas, mis aga üldjuhul valgetel aladel nii pole,» märkis liidu tegevjuht Doris Põld kirjas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile.

Liit kordas seega tänavu märtsis, määruse esimese versiooni tagasisidena tehtud ettepanekut suurendada toetuse osakaalu 95 protsendini ja toetuse maksimaalset suurust 4500 euroni.

Samuti tundub ITLile praktikas ebamõistlik eelnõus toodud toetuste otsuste ja projektide valmimise ajaraamistik, kuna leiab, et praeguses majanduskeskkonnas, kus ehitusmaterjalide ja ehitamise hinnad kallinevad mitte enam kuude ja aastate, vaid kohati lausa päevadega, pole realistlik saada hinnapakkumisi ja planeerida ehitamist eelnõus nõutud kolme aasta peale ette. Määruse seletuskirja järgi peavad toetuse andmise otsused olema tehtud hiljemalt 2023. aasta lõpuks ning toetust saanud projektid valmima hiljemalt 2026. aastaks.

Tänavu mais kinnitatud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri määrust muudetakse, kuna pärast selle jõustumist selgusid uued asjaolud seoses kulude hüvitamisega taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF). Lisaks eemaldatakse taotlusvoorude läbiviimisega seotud kohustuslikud minimaalsed tähtajad ning lihtsustatakse teavituste reegleid sellega, et võetakse välja kohustuslik teavitamine üleriigilises ajalehes. Muudatused on vajalikud tulenevalt RRFi eelarveliste vahendite kasutuselevõtmise lühikestest tähtaegadest.

Kehtiva määruse alusel pole ühtegi taotlusvooru veel käivitatud ega ühtegi toetuse andmise otsust tehtud. Seega ei mõjuta määruse muudatused juba antud toetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles