Viis küsimust Euroopa Keskpangale: mida teeb keskpank edasi?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Teised keskpankurid ei kadesta Euroopa Keskpanka ees ootavaid keerulisi valikuid
Teised keskpankurid ei kadesta Euroopa Keskpanka ees ootavaid keerulisi valikuid Foto: AP/Scanpix

Alanud nädalal peaks Euroopa Keskpank tõstma esimest korda alates 2011. aastast intressimäära. Sellega on investorid juba arvestanud, mille tõttu palju huvitavam on keskpanga vaade tulevikule, kuna neljapäevase otsuse järel peaks majanduse väljavaade halvenema.

Inflatsioon kiireneb ja majanduskasv aeglustub kiiresti, kirjutab Reuters.

«Teistest keskpankadest on Euroopa Keskpanga ees palju keerulisemad valikud,» ütles Barclaysi Euroopa analüüsijuht Silvia Ardagna.

Investoritel on viis küsimust.

  • Kas sellel nädalal tõstetakse tagasihoidlikult intressimäära?

Tõenäoliselt. Üsna tõenäoliselt tuleb inflatsiooniga võitlemiseks 0,25 protsendipunkti võrra intressimäära tõstmine. Inflatsioon ulatub juba 8,6 protsendini. Viimati tõstis keskpank intressimäära 2011. aastal. -0,5 protsendine hoiuseintressimäär on olnud negatiivne aastast 2014.

Arvestades euro nõrkust ei saa ka suuremat, 0,5 protsendipunkti suurust intressitõusu välistada, kuid osa ökonomistide sõnul pole see majanduskasvu raskusi arvestades tõenäoline.

  • Mida kavatseb keskpank teha võlakirjaturu rahustamiseks?

Kõvasti laenu võtnud maade võlakirjaintressid on kerkinud ja Euroopa Keskpank peaks avalikustama uue meetme nende ohjeldamiseks. Sisuliselt tähendab see taas uut võlakirjade turult otsmise programmi, kuid pole veel selgust, kas öeldakse välja selle suurus või kestus, rääkisid allikad Reuterile.

Kui rahaümbrik on suur, tõstaks see investorite kindlustunnet. Kui lahknevate võlatootluste ohjeldamiseks trükitakse liiga vähe raha, siis võivad investorid pettuda. Samal ajal surub Itaalia poliitiline olukord ka intressitõusuta Itaaliale laenu andmist kulukamaks.

  • Mida tähendab majanduse nõrgenemine intressi tõstmistele?

Investoreid huvitab, kas septembrikuine suur intressitõus on veel kavas, arvestades gaasijamade tõttu Euroopa majanduse halvenenud väljavaateid. Rahaturul on hakatud tõmbama intressitõusu ootusi väiksemaks, kuna analüütikute sõnul jääb ajaline aken intressitõstmiseks aina ahtamaks.

  • Kas Euroopa keskpank ootab majanduslangust?

Septembris peaks välja tulema Euroopa Keskpanga värske majandusprognoos, kuid pole kahtlustki, et pressikonverentsil küsitakse keskpanga juhilt Chrsitne Lagarde’ilt ka selle kohta.

Tuleva aasta majanduskasvu ootused on juba väiksemad. Kui varem prognoosis Euroopa Komisjon tulevaks aastaks 2,3-protsendist majanduskasvu, siis nende värske euroala majanduskasvu prognoos on vaid 1,4 protsenti.

  • Kas keskpank muretseb euro nõrkuse pärast?

Euro kukkus esimest korda kahe aastakümne jooksul võrdseks USA dollariga. See peaks kujutama Euroopa Keskpangale probleemi. Eurol kukkuda laskmine suurendab inflatsiooni, mis on juba kaugelt üle kaheprotsendise inflatsioonieesmärgi. Kui valuuta osas võetakse jõulisem seisukoht või tõstetakse rohkem ja kiiremini intressimäära, annaks see majandusele löögi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles