Hüvasti, gaas: Eesti ettevõtted valmistuvad raskeks sügiseks

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Salvesti tegevjuhi Triin Kõrgmaa sõnul on toidutootmine osa julgeolekust ja valitsus peab sellega arvestama.
Salvesti tegevjuhi Triin Kõrgmaa sõnul on toidutootmine osa julgeolekust ja valitsus peab sellega arvestama. Foto: Sille Annuk

Euroopa vaevleb energiakriisis ning paljud ettevõtjad muretsevad: kas sügisel jagub toasooja, gaasi, elektrit? Ja kui jagubki, siis millise hinnaga? Eesti toidutööstuses tehakse praegu suuri ümberkorraldusi, et võimalikud tarnekatkestused üle elada.

Eesti toidutööstus on üks riigi suurimaid gaasikasutajaid. 2020. aastal tarvitati kokku 0,33 teravatt-tundi gaasi, mis on tervelt kolmandik kogu tööstustarbimisest. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Toiduainetööstuse Liit räägivad juba pikemat aega, et nende hinnangul ei ole Eestis gaasivarustus tagatud, ning nõuavad valitsuselt samme, mis aitaks tööstuses ära hoida seiskumise. Samal ajal käib toidutööstuses palavikuline töö, sest kõik püüavad energiariske maandada, samas teadmata, mis sügisel tegelikult juhtuma hakkab.

Ebakindlus kõlab läbi kõikide juhtide jutust – kuid otsuseid tuleb teha nüüd, sest sügisel on hilja alternatiive otsima hakata.

Gaasivarustuses pannakse suuri lootusi alles ehitatavale LNG-terminalile, mille kaudu nii Eesti kui ka Soome juba aasta lõpus veeldatud maagaasi saada loodavad. Kui kiiresti asjad tegelikult valmis saavad ja kui palju LNGd Eestisse tulema hakkab, pole veel täpselt teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles