Scholz: otsus kivisöe ja nafta kasutamist suurendada on ajutine

BNS
Copy
Söeküttel töötav elektrijaam Rotterdami sadamas.
Söeküttel töötav elektrijaam Rotterdami sadamas. Foto: Jochen Tack

Saksa peaminister Olaf Scholz ütles laupäeval, et riigi otsus taaskäivitada Vene-Ukraina sõjast tingitud energianappuse tõttu kivisütt ja naftat kasutavad elektrijaamad on ajutine meede ning valitsus on pühendunud kliimakriisiga võitlemisele.

Scholz avaldas kahetsust otsuse pärast taaskäivitada 16 fossiilkütuseid kasutavat elektrijaama ja pikendada veel 11 sellise jaama tegevusluba.

«Tõsiasi, et Venemaa brutaalne rünnak Ukraina vastu sunnib meid ajutiselt kasutama elektrijaamasid, mille oleme juba sulgenud, on mõru,» ütles ta videopöördumises. «Kuid teeme seda vaid väga lühikest aega.»

Scholz rõhutas, et Saksamaa on pühendunud kasvuhoonegaaside emissiooni netonullini jõudmiseni 2045. aastaks ehk varem, kui teised suured tööstusriigid. Samuti osutas ta hiljuti parlamendis vastu võetud pakettidele kiirendada taastuvenergia kasutuselevõttu.

«Tahame anda kliimakriisiga võitlemiseks endast kõik,» ütles ta.

Keskkonnaaktivistide sõnul saaks valitsus teha aga praegusest palju enamat, kehtestades näiteks üldise kiirusepiirangu ja piirates siseriiklike lende. Aktivistid on avaldanud meelt ka plaanide vastu avada Põhjameres uusi nafta- ja gaasiprojekte.

Scholz ja tema energiaminister Robert Habeck on välistanud Saksamaa kolme allesoleva tuumajaama tegevust käesoleva aasta lõpust edasi, öeldes, et need ei aitaks Saksamaa energiakriisi lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles