Venemaa blokeeris välispankade Vene tütarettevõtete müügi (1)

PM Majandus
Copy
Venemaa keskpanga peakorter Moskvas.
Venemaa keskpanga peakorter Moskvas. Foto: Maxim Shemetov

Venemaa blokeeris välispankade Venemaa tütarettevõtete müügi, kui Venemaa pangad välismaal ei saa normaalselt toimida, vahendas uudisteagentuur Interfax reedel rahandusministri asetäitjat Aleksei Moisejevit.

 

«Me arutasime seda oma allkomisjonis, et me ei anna nüüd, kuni olukord ei parane, luba välispankade tütarettevõtete ja nende varade müügiks Venemaal,» tsiteeris Interfax Moisejevit.

Venemaa keskpank seisab vastu riigisisestele üleskutsetele võtta üle välispankade kohalike ettevõtete juhtimine, ütlesid kaks asjaga otseselt kursis olevat allikat Reutersile, olles osaliselt mures, et see võib ajendada hoiustajaid raha välja võtma.

Moisejev ei välistanud, et rahandusministeerium võiks toetada ideed anda pankade Venemaa tütarettevõtted tulevikus Venemaa riigipankade kontrolli alla, vahendas uudisteagentuur RIA.

Prantsuse laenuandja Societe Generale on müünud oma Rosbanki üksuse Vene oligarhi Vladimir Potaniniga seotud ettevõttele Interros Capital, kuid teised, sealhulgas Raiffeisen, UniCredit ja Citi, mis on kolm suurimat lääne pankade üksust Venemaal, uurivad veel oma võimalusi, kirjutab Reuters.

Nendele kolmele kuulus 3,5 triljoni rubla (60 miljardit euro) väärtuses varasid võrreldes Vene suurpanga Sberbanki 38 triljoni rublaga 2021. aasta lõpus, mil välispangad moodustasid 11 protsenti kogu Venemaa pangakapitalist, selgub viimastest andmetest.

Lääs kehtestas Venemaa pangandussektori suhtes pretsedendituid sanktsioone seoses Venemaa tegevusega Ukrainas, blokeerides suuremad pangad ülemaailmsest SWIFT-maksesüsteemist ja piirates nende võimet tegutseda välisvaluutaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles