Mis energiakriis? Rootsi tuumareaktorid vähendavad madalate hindade tõttu toodangut

PM Majandus
Copy
Forsmarki tuumaelektrijaam Rootsis.
Forsmarki tuumaelektrijaam Rootsis. Foto: TT NEWS AGENCY

Samal ajal kui Euroopat kimbutab energiakriis, vähendab Rootsi tuumaelektrijaam madalate elektrihindade tõttu tootmist.

 

Põhjamaade elektrihinnad on viimastel päevadel olnud nii madalad, et üks tuumajaam on vabatahtlikult vähendanud tootmist, mis on teravas kontrastis mandrit haarava energiakriisiga, kus iga megavatt loeb, kirjutab Bloomberg.

Stockholmist põhja pool asuva Forsmarki tuumajaama kaks reaktorit töötasid reede hommikul vastavalt 69 ja 89 protsendil oma võimsusest, selgub operaator Vattenfall AB andmetest. Kohalikud hinnad langesid reedel madalaimale tasemele alates 2020. aasta novembrist piirkondlikul Nord Pooli börsil toimunud oksjonil.

«Võimsus on omanike poolt turuga seotud põhjustel langetatud,» ütles ettevõtte pressiesindaja Anna Wallrud Bloombergile. «See on nii kuni edasise teatamiseni.»

Kuigi tootmispiirangud võivad olla ajutised, rõhutavad need kontrasti olukorraga mujal Euroopas, kus kuumalaine piirab Prantsusmaa toodangut ja Saksamaa söetehased võitlevad madala jõetaseme tõttu kütusevarude pärast. Põhjamaade elektrienergia on muutunud odavaks tänu heale tuuleenergiale ja sellele, et inimesed võtavad seal suvepuhkust.

Elektrienergia maksab Rootsis praegu 9,35 eurot megavatt-tunni eest, samas kui Eesti elektri hind on 30 ja Prantsusmaa hind koguni 40 korda kõrgem.

Tuumaenergial on Rootsis oluline roll, aidates aastakümneid koos suurte põhjaosas asuvate hüdroelektrijaamadega energiamahukat tööstust varustada. Kuid tuuleenergia hüppeline kasv on muutnud hinnad palju kõikuvamaks, nagu mujalgi Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles