Vahepuhkus, heaolukuu, nõustamine: rahvusvahelise ükssarviku personalijuht räägib, kuidas Wise töötajaid hoiab

PM Majandus
Copy
Wise'i personaliosakonna tiimijuht Brett Lemsalu.
Wise'i personaliosakonna tiimijuht Brett Lemsalu. Foto: Erakogu.

Räägitakse, et see, kes kord Wise'is on töötanud, enam vähemaga ei lepi. Siit-sealt on kuulda, kuidas inimesi Wise'is hoitakse, kuid esimest korda jagab rahvusvahelise ükssarviku personalitiimi juht detailselt, kuidas seal asju aetakse.

«Septembris pean oma neljandat Wise’i sünnipäeva. Meil on nii, et iga nelja aasta järel saab minna kuuenädalasele sabbatical’ile ehk vahepuhkusele – see on põhimõtteliselt tasustatud lisapuhkus, et võtta aeg maha ning tegeleda vahelduseks mõne muu projektiga,» ütleb Brett Lemsalu, kelle kanda on Wise'is inimeste hoidmise osakond.

Kuidas teha nii, et kõik Tallinna kontori töötajad oleksid rahul ja hoitud? Ja miks räägitakse üle linna Wise'i ahvatlevast töökeskkonnast ja hüvedest, mida töötajatele pakutakse?

Brett, sa oled aastaid töötanud tehnoloogiafirmas, mis on eeskujuks paljudele teistele, mitte ainult siin, vaid ka mujal maailmas. Ainuüksi Eestis on teil täna üle 1300 töötaja. Millega sa täpselt tegeled?

Meil on Wise’i Tallinna kontoris tõesti üle 1300 töötaja. Minu tiim tegeleb kõige sellega, mis juhtub pärast lepingu sõlmimist ja enne lepingu lõpetamist. Ka siis oleme abiks, kui tiimis on tekkinud lahkhelid ning nõustame ja toetame tiimijuhte, et nad oma tiimi wiser'id – nii kutsume me oma töötajaid – tagasi ree peale saaksid aidata, kui midagi on nihu läinud.

Mida te teete, kui töötajal on vaimse tervise osas toetust vaja? Koroonaaeg tõi need teemad ilmselt selgelt päevakorda.

Töötajate vaimse tervise hoidmiseks on meil hea koostööpartner ICAS. Nemad pakuvad meile toetusteenust, mille osana saavad Wise'i töötajad helistada professionaalsele nõustajale ning oma mure ära rääkida. See ei pea olema tööga seotud, vaid ükskõik mis küsimus, mis nende elus parajasti lahendamist vajab. Esmalt toimuvad telefonisessioonid ning sellest lähtuvalt otsustatakse, kas on vaja ka näost näkku veebis kohtuda. Lisaks meie töötajatele laieneb programm ka pereliikmetele ja partneritele.

Tagasiside on olnud väga positiivne. Mul on hea meel, et kui mõnel meie wiser'il on abi vaja, ei pelga ta toetust küsida ning järjest enam julgetakse neist lähiminevikus veel tabuteemadest ka avameelselt rääkida. Nii jõuab toetus võimalikult paljude abivajajateni ning programmist on päriselt kasu.

Lisaks on meil vaimse heaolu saadikute programm ehk oma murega saab pöörduda ka meie koolituse läbinud töötajate poole. Vahel on lihtsalt vaja, et keegi su turvalises keskkonnas ära kuulaks. Kui aga saadik leiab, et oleks vaja pöörduda ka eksperdi poole, siis aitab ta inimesel jõuda professionaalse nõustajani.

Wise'i töötajad ise toetavad oma kolleege ja kuulavad neid, et keegi ei jääks murega üksi?

Just nii – meie töötajad, kes on koolitatud ja sertifitseeritud andma vaimse tervise osas tuge. Nad on kohal, et toetada, ning teemad, millega nende poole pöörduda, ei ole kuidagi piiritletud. Töö, rahaasjad, suhted, üldine heaolu, kaasamine – kõigest võib rääkida, mis südamel. Me kutsume neid tugisammasteks ja nad saavad enda koolitust vastavalt vajadusele täiendada. Me võtame seda kui investeeringut oma inimestesse.

Kui palju professionaalseid nõustamissessioone on töötajale ette nähtud?

Kõnesid saab teha täpselt nii palju, kui vaja. Seda, kas oleks vaja ka näost näkku kohtumisi, hinnatakse kõnede põhjal. Neid on meil nõustajalt ette nähtud kuni viis sessiooni iga teema kohta. Tasuta nõustamise seadsime sisse juba aasta enne koroonat. Pandeemia ajal hakati seda tihedamalt kasutama ja mul on nii hea meel, et selline võimalus oli töötajatele juba loodud – me ei pidanud hakkama midagi uut leiutama, vaid koht, kust kiirelt abi leida oli juba olemas.

Kindlasti tehakse ka ülevaadet, mis muredega töötajad nõustajate poole pöörduvad?

Nõustamine on alati anonüümne, kuid üldist statistikat jälgime tõepoolest – kui palju on helistajaid ning mis valdkondi üldiselt puudutatakse. Ühe märksõnana kerkis näiteks esile ärevus.

Kas võtsite sellest lähtuvalt ka midagi ette?

Jah, me korraldasime nii Budapestis kui Tallinnas vebinare, kuidas ärevusega toime tulla, kuidas üldse vahet teha, mis on stress ja mis on ärevus, ning kuidas neid tähele panna ja hallata. Need võeti soojalt vastu. Kuulasin neid ka ise ning leidsin ka enda jaoks häid nippe ja uusi teadmisi. Näiteks sain teada stressi ning ärevuse tekitajate vahest: stress on pikaajalisem ning see on tingitud konkreetsetest faktoritest, ärevust tuntakse aga pigem asjade üle, mida ise ei saa kuigi palju muuta.

Kas muutsid jagatud nippide valguses ka midagi enda elus?

Me veedame sotsiaalmeedias palju aega ja infot tulvab igast kanalist. Ma tegin endale soovituste järgi päevaplaani, et vaatan sotsiaalmeediat hommikul ja õhtul 15 minutit. Igaüks saab ise enda jaoks määrata, kui pikk see aeg võiks olla. Pean sellest kinni ja edasi suunan end teistele tegevustele. Tegin ka endaga kokkuleppe, et loen hommikul paari blogi ja õhtul vaatan «Aktuaalset kaamerat», kuid rohkem ei lähe päevauudiseid telefoni ega veebi lugema. Nii olen ma enda piire tundma õppinud ning märganud, kui oluline on, mis infot ning mis kanaleid pidi ma endale ligi lasen.

Nendest teemadest ei saa tänasel päeval rääkida, ilma mõtlemata Ukraina peale. Ka siin olen endale infotulva osas piirid seadnud. Teen aitamiseks nii palju kui minu võimuses, kuid olen aru saanud, et kui hakkan üle mõtlema, ei ole sellest kellelegi kasu.

Samuti olen õppinud, et ärevusel ei tasu lasta tekkida olukordades, mille lahendamine ei ole minu võimuses. Kui olen planeerinud oma teekonna kodust kontorisse, aga tee peal on avarii ja läbipääs on kinni, siis võtan asja rahulikult. Annan kolleegidele teada, et jään hiljaks ja kõik on hästi.

Toimub teil ka regulaarseid vaimse tervise seminare?

Me korraldame kaks korda aastas, kevadel ja sügisel, Heaolukuu, kus terve kuu vältel toimub sündmusi nii kehale, vaimule kui ka hingele. Näiteks sel kevadel valmistasime koos seepi, käisime laternamatkadel, tegime joogat, käisime prügi korjates jooksmas ehk plogging’ul (jogging + picking up trash). Korraldati ka jalgrattaretki, Bob Rossi maalimist, jagati õpetusi, kuidas kodus targalt trenni teha, ning samuti oli programmis ekspertide antud vaimse tervise vebinare. Võtsime need linti, et neid saaks igal ajal meie siseveebist uuesti vaadata.

Mitmeid töötube ning üritusi viivad kusjuures läbi meie oma töötajad. Leiame üles majasisese tarkuse ning loome võimaluse oma töötajatel seda teistega jagada.

Millisele hüvele sa ise tänutundega vaatad ja rõõmustad, et Wise seda pakub?

Vaimse tervise toetamine on kindlasti vajalik, kuid mis teiste hüvede seast esile kerkib, on ikka seesama sabbatical. See on hea aeg, et järele mõelda, kuidas ise jätkata. Vahel tulevad inimesed tagasi ja teevad sama tööd, vahel teevad teist tööd ja teinekord liiguvad Wise’ist edasi. Ja kõik need variandid on täiesti okeid. Vahepuhkus annab võimaluse enesesse süüvida ning värske pilguga enda tööelule ja soovidele otsa vaadata.

Alguses käis tasustatud lisapuhkusega kaasas reisipiletite kompenseerimine, kuid nüüdseks anname vahepuhkusele minejale kaasa «taskuraha», mida oma äranägemise järgi kulutada. Paljud kasutavad tõepoolest seda aega reisimiseks, aga nii mõnedki otsustavad näiteks kodus remonti teha või mõne uue hobiga tegelema hakata.

Lisaks on meie töötajatel võimalus võtta kaastundepuhkust, näiteks kui lahkub lähedane. Me ei küsi, kes lahkunu sinu jaoks oli. Kui sinu kõige lähedasem lemmikloom suri, siis loomulikult kehtib see ka tema puhul. Põhiline on, et wiser saaks end töölainelt täielikult välja lülitada ning vajamineva pausi võtta.

Üks suur pluss Wise’is, mille üle mul on väga hea meel, on haigusleheta haiguspäevad. Aastas saab selliseid võtta viis ning see tähendabki täpselt seda, mida nimi ütleb –haiguspäevad, mille jaoks ei ole vaja arstilt küsida haiguslehte. Need on eriti hinnatud välismaalaste seas, kel ei ole kohe alguses perearsti ega tea veel, kuidas meie tervishoiusüsteem toimib.

Lisaks on wiser'id hästi vastu võtnud ka «minu päevad», mida saab aastas võtta kolm. Kui on kolimiseks vaja lisaaega, kui sul endal või mõnel su lähedasel on sünnipäev, kui sa pead lastega arsti juures käima või soovid mõne lähedase kooli või lasteaia lõpuaktusele minna – ükskõik, mis põhjus on, saab selle «minu päevana» kalendrisse märkida. Kõik need vabad päevad, mis ma siin nimetan on loomulikult ka tasustatud, palk jookseb ilusasti edasi.

Seaduse järgi on Eestis 28 puhkusepäeva aastas, Wise'is töötades tuleb neid juurde.

Jah, me soovime, et kõik wiser'id üle maailma saaksid koos riigipühadega vähemalt 33 tööpäeva puhkust aastas. Tallinna wiser'id saavad 28 kalendripäeva kohustuslikku põhipuhkust (see teeb 24 tööpäeva) ja 2022. aastal langeb tööpäevadele viis riigipüha – kokku teeb see 29 puhkepäeva. Nii jääb meil 33 päevast puudu neli päeva, mis tähendab, et 2022. aastal saavad kõik Eesti töötajad lisaks neli puhkepäeva. Järgmisel aastal saame kolm lisapuhkepäeva.

Idufirmades ja tehnoloogiasektoris on populaarne anda töötajatele ka optsioone – kuidas teie selle lahendasite?

Optsioonid on maailmas tänaseks väga tavalised. See annab võimaluse olla rohkem kui palgatöötaja, siis ehitatakse koos midagi ühist.

Igale wiser'ile määratakse tööle tulles vastavalt tema positsioonile optsioonid, mis ta nelja aastaga üleni endale välja teenib. Esimene aasta on kriitiline, sest kui töötaja lahkub, siis ei saa ta midagi. See on optsiooniprogrammides tavapärane. Aga kui ta lahkub pärast esimest aastat, jääb esimesel aastal kogutu talle alles.

Me oleme rääkinud hüvedest, aga räägi ka Wise'i töökeskkonnast ja kuidas see koroona-aastatel muutunud on?

Koroona muutis kontorielu päris palju. Pandeemia alguses sulgesime oma kontori, kuid nüüd oleme hakanud taas kontoris käimisega harjuma. Enamik töötajaid on leidnud endale rütmi, kus mõni päev nädalas töötatakse kodust, mõni päev kontorist. Kes soovivad, saavad enda kodukontori sisseseadmiseks laenata lisaekraane, laudu-toole – kõike, mida on vaja, et kodus oleks hea tööd teha ja endale ergonoomiline töökeskkond tagada. Lisaks saavad meie töötajad ka kuni kolm kuud aastas mõnest muust riigist töötada. Eriti praktiline on see neile, kes soovivad reisimise töötamisega ühildada või oma välismaal elavat perekonda pikemalt külastada.

Mäletan, et teil oli kontoris ka bändiruum, suur köök ja kõiksugu vaikseid mugavaid nurgataguseid.

Kontorit laiendades ja uuendades paneme tõepoolest palju rõhku, et siin oleks nii mugav ja mõnus töötada, kui vähegi võimalik. Nagu ilmselt pea igas idufirmas on ka meil suur puhkeala ja pingpongilaud, aga lisaks on meil saun, raamatukogu koos lugemisnurgaga, jõusaal, massaažitoolid, grilliga katuseterrass… Hommikusööki saab 24/7, korraldame tiimilõunaid – pitsaneljapäevadest vrapikolmapäevadeni, esmaspäevad on smuutipäevad ning suvekuudel täidame reedeti külmkapid jäätisega.

Hiljuti lisasime täisvarustuses muusikatoa, kus saab bändiproovi teha. Meie firmabänd Wise Band valmistus seal näiteks meie suvepäevadel esinemiseks.

Vanasti jõuti oma murega ikka personalijuhi juurde. Kui palju tullakse sinu juurde eluküsimusi arutama?

Inimesed ja inimestevahelised suhted on kõige tähtsamad. Et inimestega üldse töötada, on vaja empaatiat, kuulamisoskust, teada, kuhu maani saad ise nõu anda ja kust pead inimesed edasi suunama. Oma rollis kuulan ja kuulen tõesti palju, see on minu töö osa. Põhiliselt tullakse ikka tööalaste küsimustega, aga vahel kooruvad välja ka personaalsed teemad.

Mul on väga tugev globaalne tiim ning kohtun oma Singapuri, Tampa, Budapesti ja Londoni kolleegidega iga nädal, küll virtuaalselt, ühe laua taga. Tuleme küll erinevatest keskkondadest, kuid inimeste mured on enamasti ikka sarnased. Saan alati oma tiimikaaslastelt abi paluda, kui mõnes küsimuses nende nõu vajan.

Kas töötajad peavad tähtsaks seda, et Wise on ka ühiskondlikult aktiivne?

Vastutustundlikkus ja ühiskonnas partnerina osalemine on oluline osa meie olemusest ja see on oluline ka meie töötajatele. Üheks suureks toetusfookuseks oleme võtnud noorte ettevõtluse ning hariduse. Toetame õpilasfirmasid, noori ettevõtjaid 20 Under 20 võistluse kaudu, mentordame noori nii koolides, häkatonidel kui ka laagrites, oleme kokku pannud Wise’i ettevõtlusõppe materjalid koolidele, kus noored saavad ise läbi mängu ning tooteehitamise mõnd päriselu probleemi lahendada, korraldame töötube ja lööme kaasa mitmes haridusalgatuses, nagu näiteks Haridusjuhtide Praktikaprogramm, asendusõpetajate programm…

Suurematest projektidest toetame Taavet Hinrikuse ja Martin Villigu algatatud Heateo Sihtasutuse Haridusfondi ning kood/Jõhvi progemiskooli.

Julgustame oma töötajaid ka ise initsiatiivi võtma. Kõigil wiser'itel on aastas üks vabatahtliku töö päev, et omal valikul mõnd endale südamelähedast asutust või projekti toetada. Käiakse nii koolides tunde andmas, Toidupangas aitamas, loomade varjupaigas koertega jalutamas. Mitmed töötajad on seda aega kasutanud, et Ukraina sõjapõgenikke aidata. Võib tunduda, et üks päev aastas ei ole palju, kuid meid on kokku üle 1300, mis teeb üle 1300 päeva tööd kogukonna heaks. Ja see on juba päris võimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles