Hinnatõus jätkub: kas uus kodu tasub ise ehitada või siiski osta?

Copy
Kinnisvara keskmine pakkumishind.
Kinnisvara keskmine pakkumishind. Foto: KV.EE

Defitsiidis kinnisvaraturg, kõrged ehitus- ja energiahinnad teevad uue kodu soetamise paljude jaoks kättesaamatuks. Ent kas mõistlikum on praegu uus kodu valmiskujul osta või lasta hoopis ehitada, räägib Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Kõige tähtsam on personaalne eelistus

Rebase hinnangul sõltub kodu ostmise või ehitamisega seotud otsus eelkõige isiklikust eelistusest ja valikust. «Kõige tähtsam on sinu personaalne eelistus: kui leiad maja, mis vastab kõikidele sinu kriteeriumitele, ei tasu seda ju eraldi ehitama hakata,» ütles ta.

Siiski võib terav silm märgata, et uusi elamuid kerkib üle kogu Eesti ning kõiki ehitustöid praegune olukord lõplikult pidurdanud ei ole. Eksperdi hinnangul soovib üks osa inimestest ehitada endale kodu, milletaolist kinnisvaraturult ei leia ning mille jaoks tuleb ise kopp maasse panna.

«Kõikidele inimestele olemasolev kinnisvara ei sobi ning seetõttu võib näha, et eramajad kerkivad, sõltumata käimasolevast hinnatõusust või energiakriisist. Kui inimene on parajasti selles eluetapis, kus uut kodu on tarvis, siis väga lihtsalt sellest plaanist siiski ei loobuta,» näitlikustas ta.

Ka praegu saab ehituse maksumuselt kokku hoida

Küll aga tuleb Rebase sõnul ehituse puhul arvestada, et iga detail maksab praeguses olukorras märkimisväärselt rohkem kui aasta tagasi. «See on paraku karm reaalsus – näiteks võib akende hinnavahe olla aastataguse ajaga umbes 20–30 protsenti,» märkis ta.

Ent kas see tähendab, et kõik on ühtlaselt kallis ning raha kokku hoida ei õnnestu? «Kui projekti hästi juhtida ning targalt valikuid teha, on võimalik ka praeguses olukorras, kus hinnad on kõrged, väga palju raha säästa ning kulutusi kontrolli all hoida. Jah, teatud kulugrupid on kindlasti märksa kallimad kui varem, kuid üldiselt tuleb ehitust planeerides arvestada, et kogu projekti hinnaerinevus võrreldes eelnevate aastatega on 30 protsenti,» ütles Luminori eraisikute panganduse juht.

«Kui kolm aastat tagasi oli maja ehituse ruutmeetri hind keskmiselt 1200 eurot, siis täna on see 1600 eurot. See tähendab, et eelarves on siiski võimalik püsida ning paljude jaoks praegune olukord ehitusplaane ei muuda,» märkis Rebane.

Kinnisvaraarendajad panevad ehituse pausile

Praegusel olukorral on suur mõju ka kinnisvaraarendajatele, kellest üks osa on käimasolevad ehitusplaanid pausile pannud.

«Erinevate kinnisvaraarendajate kodulehtedel on võimalik nn registreerida oma huvi – sellega kombatakse turu olukorda ning ostjate valmisolekut. Kui 50 protsenti kinnisvarast on huviga kaetud või müüdud, võib arendaja juba enesekindlamalt ehituse kallale asuda,» selgitas ta.

Sellest tulenevalt võib kinnisvaraturul märgata trendi, kus ehitustähtajad kipuvad pikenema. «Kui veel mõni aeg tagasi ehitati ka südatalvel, siis praegu ei julge kiires tempos ehitamist keegi ette võtta, kuna see on liiga kulukas,» ütles ta.

Ent väga palju sõltub siiski konkreetsest arendajast ja tema taustast. «Kui mainekatel arendajatel pole sageli võimalik ehitusobjektide valmimist pausile panna, siis väiksemad kinnisvaraarendajad on seda praegu siiski rohkem teinud. Tõenäoliselt tuleb iga arenduse puhul arvestada võimaliku rahalise kaotusega, kuid elu läheb sellest hoolimata edasi – kinnisvaraturg ei kulge kunagi vaid tõusu- või langustrendis ning sellega tuleb arendajatel paraku leppida,» märkis Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles