Indoneesia hoiatas võimaliku energia- ja toidukatastroofi eest

Copy
Indoneesia rahandusminister Sri Mulyani Indrawati kõnelemas G20 rahandusministrite ja keskpankurite kohtumise avamisel Balil, Indoneesias.
Indoneesia rahandusminister Sri Mulyani Indrawati kõnelemas G20 rahandusministrite ja keskpankurite kohtumise avamisel Balil, Indoneesias. Foto: Reuters

Võõrustajariik Indoneesia hoiatas reedel võimaliku energia- ja toidukatastroofi eest enne maailma suurimate majanduste ühenduse G20 rahandusministrite ja keskpankurite kohtumist Balil ja kutsus üles koostööle lahenduste leidmiseks.

 

Indoneesia hoiatas rahandusjuhte, et suutmatuse korral leida lahendused energia- ja toidukriisile oleksid katastroofilised tagajärjed.

Indoneesia rahandusminister Sri Mulyani Indrawati kutsus oma avasõnas ministreid tegutsema «koostöö ja konsensuse vaimus», sest neid jälgib lahendusi otsides kogu maailm.

«Meie ebaõnnestumise hind on suurem, kui saame endale lubada,» ütles ta delegaatidele.

«Humanitaartagajärjed kogu maailmale ja eelkõige paljudele madala sissetulekuga riikidele oleksid katastroofilised,» manitses minister.

USA rahandusminister Janet Yellen ütles neljapäeval, et suurim oht maailmamajandusele on hetkel Venemaa sõda Ukrainas.

«Meie suurim väljakutse tuleb hetkel Venemaalt,» ütles ta G20 rahandusministrite ja keskpankurite kohtumise eel Balil.

«Rahvusvaheline kogukond peab president Vladimir Putini sõja majandus- ja humanitaartagajärgede osas selgesilmne olema,» toonitas Yellen.

Konflikt põhjustas kiire inflatsiooni ja ulatusliku nälja- ning vaesusohu ajal, mil maailm püüdis taastuda kaks aastat kestnud COVID-19 pandeemiast ja sellega seotud majandusraskustest.

Yellen ütles, et survestab laupäevast reedeni toimuval kohtumisel G20 riike kehtestama Vene naftale hinnalage, mis peaks raskendama Putinil sõja rahastamist ja avaldama survet invasioon lõpetada.

Maailmamajanduse väljavaade on märkimisväärselt tumenenud ja võib veelgi halveneda, hoiatas kolmapäeval Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht, tuues samuti põhjuseks Venemaa sõja Ukrainas ja selle põhjustatud kiire hinnakasvu.

«Valuutafond langetab sel kuul avaldatavas raportis maailmamajanduse väljavaate kohta tänavust ja 2023. aasta kasvuprognoosi senisest veel enam,» ütles IMF-i juht Kristalina Georgieva blogipostituses enne Bali kohtumist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles