Macron: Prantsusmaa saab Vene gaasita hakkama

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: Thomas Hubert/sipa/Scanpix

President Emmanuel Macron ütles neljapäeval, et Prantsusmaa kavatseb tulla niipea kui võimalik toime ilma Vene gaasita.

Macron süüdistas teleusutluses Moskvat energiatarnete «sõjarelvana» kasutamises ja ütles, et Prantsusmaa on juba hakanud oma energia tarneallikaid mitmekesistama ning kogub järgmiseks talveks varusid.

Venemaa on Nord Stream 1 sulgemisega juba gaasitarned ära lõiganud, ütles Macron telekanalile TF1. Moskva on põhjendanud gaasikatkestust hooldustöödega.

«See on väga selge sõnum: ta kasutab gaasi sõjarelvana,» ütles Prantsuse president. «Me peame saama hakkama täiesti ilma Vene gaasita.»

Prantsusmaa saab kogu oma gaasiimpordist Venemaalt alla 20 protsendi.

Vene energiast loobumine tähendab tõenäoliselt, et suvi ja sügise algus tulevad väga rasked, hoiatas Macron.

Ta kinnitas aga, et isegi kui Ukraina sõda niipea ei lõpe, aitab Prantsusmaa jätkuvalt Ukrainal end Venemaa vastu kaitsta ning peab kinni Moskvale kehtestatud sanktsioonidest.

«Me tahame lõpetada seda sõda ilma ise sõtta minemata,» ütles ta.

Prantsusmaa suurendab gaasitarneid Norrast, Katarist, Alžeeriast ja USA-st, loetles Macron ja lisas, et käib ka gaasivarude kogumine, mille täituvus läheneb sügiseks 100 protsendile.

President märkis, et Prantsusmaal on energiakasutus eelmise aastaga võrreldes juba pisut vähenenud, kuid ta kutsus ametivõime, tarbijaid ja tööstust energiat veelgi säästma.

Valitsusest saab erasektorile eeskuju, ütles ta, lubades kindlustada, et energiat tarbitakse vähem.

«See kokkuhoid nõuab kaaskodanike solidaarsust,» rõhutas Macron. Energia kokkuhoid on hea nii kliimale kui Prantsusmaa energiasõltumatusele, lisas ta.

Macron kinnitas ka, et Prantsusmaal on kavas investeerida rohkem tuumaenergiasektorisse, mis annab praegu umbes 70 protsenti riigi energiavajadusest.

«Tuumaenergia on jätkusuutlik lahendus nii Prantsusmaale kui teistele riikidele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles