Skeletoni kahjum süvenes mullu 13 miljoni euroni

BNS
Copy
Skeletoni juht Taavi Madiberk.
Skeletoni juht Taavi Madiberk. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Scanpix

Superkondensaatorite ja energiasalvestussüsteemide tootja ning arendaja Skeleton Technologies Group OÜ jäi 2021. aastal 12,9 miljoni eurose kliendilepingute müügitulu juures rohkem kui 13 miljoni euroga kahjumisse, samas kui aasta varem oli kahjum 9 miljoni eurose tulu juures 11,2 miljonit eurot.

Kontserni uurimis- ja arendustegevusega seotud kulud kasvasid mullu 70 protsenti 4,1 miljoni euroni, üldhalduskulud 35 protsenti 4,4 miljoni euroni, selgub ettevõtte möödunud majandusaasta aruandest.

Ettevõtte investeerimistegevuse väljaminekud ulatusid üle 7,2 miljoni euro, suurenedes aastaga 57 protsenti. Materiaalse põhivara soetamisse investeeriti eelmisel aastal 1,7 miljonit eurot ja immateriaalse põhivara soetamiseks 5,5 miljonit eurot.

Skeleton finantseerib tegevust peamiselt aktsionäridelt kaasatud omavahendite arvelt. 2021. aastal kaasas grupp 54 miljoni euro ulatuses omakapitali. See saavutati peamiselt kahe eraldiseisva finantseerimisvooruga, investorite hulgas olid tööstus- ja finantssektori investorid, sealhulgas InnoEnergy, Global Portfolio Management, MM Grupp, Taavet Hinrikus, Jaapani Marubeni ja akutehnoloogia ettevõtte CTEK asutaja Karl Erik Bengt Wahlqvist.

Ettevõte sai mullu samuti 51 miljoni euro suuruse EuBatIn granti Saksamaa valitsuselt. EuBatIn grant toetab tootmismahu suurendamist aastatel 2021–2025. Skeletoni projekt on osa üle-euroopalisest akutootmise algatusest mida koordineerib Saksamaa ja mille on heaks kiitnud Euroopa Komisjon.

Võlakapitali osas kaasas grupp 2017. aastal 15 miljoni euro suuruse laenu Euroopa Investeerimispangalt. Laen kaasati kolmes osas, millest esimene tagastatakse 2022. aasta alguses.

Kuna kontsern on tootmismahu suurendamise faasis ja ei teeni jooksvat kasumit, ei maksa kontsern praegusel ajal dividende ega ole defineerinud dividendipoliitikat.

Skeletoni kontserni, klientide ja tarnijate ärikeskkonnas domineeris mullu koroonaviiruse pandeemia ja selle järelmid. Kuigi 2020. aasta laiapõhine majanduslangus pöördus majanduskasvuks kõigil koduturgudel, siis paljud tõsised väljakutsed kestsid, tarneahela probleemid jätkusid ja isegi halvenesid teatud määral. Pikenenud transpordiajad ja teatud koostisosade nappus tähendasid, et Skeleton ei saanud kasvada vastavuses turu nõudlusega. Teisisõnu, pudelikaelaks oli tootmine ja hanked, mitte müük.

Müügitulemuste osas jätkus fookus klientidele auto-, transpordi-, elektrivõrgu- ja tööstussektorites. Fokusseeritud arendustöö koos võtmeklientidega tõi suurenenud nõudluse Skeletoni toodete ja inseneriteenuste järele ning kogu aasta jooksul kasvas nõudlus järjepidevalt.

Tehnoloogia valdkonnas astus Skeleton samme oma teise põlvkonna superkondensaatorite ja SuperBattery toote arendamise ja küpsuse saavutamise suunas. Skeletoni intellektuaalomandiks oleva materjali, lainelise grafeeni, tootmine kasvas mitmeid kordi, võimaldades anda testimisse rohkem prototüüpe.

Neljandas kvartalis algatas Skeleton superkondensaatorite ja kumera grafeeni toodangu suurendamisele suunatud programmid ning uue superkondensaatorite tehase planeerimine.

Skeletoni üldine riskiprofiil jääb varasemate aastatega sarnaseks. Ettevõtte konkurendid on laiali kogu maailmas – Euroopas, USA-s ja Aasias ning praeguse hinnangu põhjal ei avalda Venemaa sõda Ukrainas olulist mõju ettevõtte kasvule, kuna ettevõtte kliendibaas on diversifitseeritud ja koosneb peamiselt rahvusvahelistest ettevõtetest.

Materjali tellib ettevõte ülemaailmselt. Mõned peamistest sisenditest on aktiveeritud süsinikupulber, foolium ja mitmesugused mehaanilised osad. Materjalihangete riskid on seotud rahvusvaheliste tarneahelatega, milles on esinenud ja võib esineda ka edaspidi tõrkeid, mida sõda Ukrainas võib veelgi suurendada. Hankeprotsess erineb aga akutööstuse omast, kuna Skeleton ei kasuta haruldasi muldmetalle või süttivaid materjale, mis võivad kujutada ohtu transpordil või ladustamisel.

Skeletoni mõjutab ka üldine oskustööliste puudus. Töötajaid oli mullu keskmiselt täistööajale taandatuna 181, aasta varem 100. 2021. aasta palgakulu oli 7,7 miljonit eurot, sotsiaalmaksusumma oli pea 2,1 miljonit eurot.

Skeleton Technologies Group OÜ omab kahte tütarettevõtjat Eestis – Skeleton Hybrid Power OÜ, millel aktiivne majandustegevus hetkel puudub, ja Skeleton Technologies OÜ, mis tegeleb superkondensaatorite arendamise ning Skeletoni kontsernile tugiteenuste pakkumisega.

Lisaks on ettevõttel kaks tütarettevõtjat Saksamaal – Skeleton Technologies GmbH, mis alustas 2017. aasta teises pooles superkondensaatorite masstootmist ja 2017. aasta suvel asutatud Black Magic GmbH, mis asutati 2017. aasta suvel ja mille tegevusalaks on karbiidse süsiniku uurimine, arendus ja tootmine.

Turu nõudlus toodete järele on palju kõrgem kui Skeletoni praegune tootmisvõimsus lubab rahuldada. Seega laiendab ettevõte oma tootmisvõimsust Saksimaa liidumaal Saksamaal, mis võimaldab suurema automatiseerituse, sealhulgas tootedisaini automatiseerimise abil märkimisväärset kulude kokkuhoidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles