USA rahandusminister: Venemaa nafta hinnapiirang on võimsaim vahend inflatsiooni vastu (2)

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen. Endise Föderaalreservi juhi kõrval istub tema mantlipärija Jerome Powell (vasakul).
USA rahandusminister Janet Yellen. Endise Föderaalreservi juhi kõrval istub tema mantlipärija Jerome Powell (vasakul). Foto: ALEX WONG/AFP

USA rahandusminister Janet Yellen ütles neljapäeval, et Venemaa nafta hinna ülempiir on inflatsiooni alandamiseks otsustava tähendusega. USA inflatsioonimäär tõusis sel nädalal 40 aasta kõrgeima tasemeni, küündides 9,1 protsendini.

USA rahandusministri Janet Yelleni sõnul tuleb teha suuri jõupingutusi selleks, et ohjeldada kaht peamist Ukraina-Venemaa sõja majanduslikku tagajärge: kõrgeid kütusehindu ja ülemaailmseid tarneraskusi, vahendab CNBC. 

Ta lisas, et ebatavaliselt kõrged energiahinnad on põhjustanud USAs inflatsiooni kasvu.

USA jätkab läbirääkimisi teiste maailmariikidega, et aidata neid, kes seda sõja tagajärgedega rinda pistes enim vajavad. See hõlmab tarneraskuste lahendamist ja Venemaa naftale hinnalae kehtestamist.

«Vene nafta hinnale ülempiiri kehtestamine on kõige võimsam vahend, kuidas kriisi leevendada,» nendib Yellen. «See jätab Putini tuludest ilma,» lisab ta.

Kuna Washington on Vene nafta keelustanud ja ka Euroopa riigid soovivad Vene nafta kasutust vähendada, on nafta hinnad hüppeliselt tõusnud. Toornafta hind tõusis märtsis pärast Venemaa-Ukraina sõja algust üle 120 dollari barreli kohta.

Majandusteadlased on hoiatanud, et edasised keelud võivad tõsta nafta hinna kuni 175 dollarini barreli eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles