Kuidas tulla toime ebameeldiva ülemusega?

Copy
Halba käitumist ülemuse poolt ei pea vaikides kannatama
Halba käitumist ülemuse poolt ei pea vaikides kannatama Foto: Shutterstock

Ligi kolmveerand tööealistest inimestest ei ole oma ülemusega rahul, selgus The Muse'i uuringust. Kuidas aga ebameeldiva ülemusega toime tulla? 

Ligi kolmveerand tööealistest inimestest tõid tööotsimis- ja karjäärinõustamisfirma The Muse läbiviidud uuringus välja, et nad ei ole oma ülemusega rahul.

Mainekas majandusleht The Wall Street Journal toob välja erinevad ülemuse tüübid ning jagab soovitusi, kuidas nendega toime tulla:

Mikromanageerija

Mikromanageerijad ei usalda oma töötajaid ning kontrollivad nende iga liigutust, sõnab sotsiaalpsühholoog ja koolitusfirma MindGym tegevjuht Janet Ahn. «Seda tüüpi ülemused vajavad kinnitust, et töö saab tehtud hästi. Neile tuleb märku anda, et olete projektiga järje peal ja kõik valmib tähtajaks,» soovitab Ahn.

Ignoreerija

Seda tüüpi ülemustel ei ole oma töötajate jaoks aega. Võib-olla on nad stressis, läbi põlenud või lihtsalt väga usaldavad, aga siiski ei ole hea, kui ülemus ei ole sulle toeks.

Ignoreerija tüüpi ülemused ootavad, et võtad ise vastutust ja tuled kõigega toime. Careerstone Group LLC tegevjuht Mary Abbajay soovitab selliste ülemuste puhul küsida ise oma tööle tagasisidet ning rääkida, kui tekib probleeme.

«Kui olete ülemusele saatnud e-kirju ja ta pole nendele mitu nädalat vastanud, siis lihtsalt minge rääkige temaga kontoris,» soovitab Abbajay.

Alandaja

«Kui teie ülemus alandab ja solvab teid, peaksite sellest kindlasti kellegagi rääkima. Koguge tõendeid: pange kirja kõik juhtumid, mil ülemus on teid alavääristanud ning rääkige toimunust ettevõtte juhiga,» soovitab Standfordi ülikooli professor Robert Sutton.

«Mõnikord on parem variant töökohalt lahkuda, kui kannatada ebameeldivat ülemust. Enne uuele töökohale kandideerimist tasub teha taustauuring ettevõtte kohta. Uurida, kas töötajad on ettevõttes töötamisega rahul ning miks eelmine töötaja sellelt töökohalt lahkus,» sõnab värbaja Matt Kerr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles