Luminor: euro odavnemine dollari suhtes on Euroopa majandusele hea

BNS
Copy
Euro.
Euro. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul on euro ja dollari väärtuste pariteet halb uudis hinnatõusu mõttes. Tervikuna Euroopa majanduseleon see siiski hea, kuna euroalale toob see rohkem töökohti, sest euroala kaubad ja teenused on maailmaturul konkurentsivõimelisemad.

Samas tähendab see, et teatud kaupade ostmine USAst on muutunud märgatavalt kallimaks. «Varem kallis euro tähendas, et USAst kaupade ostmine ja tellimine oli kohati tunduvalt odavam. Näiteks telliti sealt seetõttu eelkõige tehnikat. Praeguse pea olematu hinnavahe tõttu pole see aga enam otstarbekas,» selgitas Uusküla pressiteates.

Euro vahetuskursi jõudmine pariteeti ehk samaväärseks ei ole Luminori peaökonomisti sõnul siiski ootamatu. Oma väärtuse tipus oli euro 2008. aastal, mil ühe euro vastu sai 1,6 dollarit. Alates sellest ajast on euro väärtus langenud, olles ühe lähedal ka aastatel 2015–2017. Vahetult pärast euro kasutuselevõttu oli valuuta vahetuskurss mitu aastat ka alla ühe.

Peaökonomist tõi näiteks, et kui euro tipu ajal sai 600 dollarit maksva toote ligi 375 euro eest, siis täna pole sisuliselt vahet, kas hind on dollarites või eurodes, sest toode maksab mõlemas vääringus sama palju.

Euro nõrkuse peamine põhjus on Uusküla selgitusel intressimäärade erinevused USA ja euroala vahel. Juba praegu on intressimäärad USAs pea kaks protsenti kõrgemad kui euroalal ning jäävad Uusküla hinnangul oodatavalt kõrgemaks pikemaks ajaks.

«Raha liigub maailmas üha enam eurodest dollaritesse, sest ka majanduskasvu ootused on euroalal USAga võrreldes viletsamad. See omakorda suurendab nõudlust dollarite vastu ning tõstab dollari väärtust,» nentis Luminori peaökonomist, kelle sõnul võib lähiajal oodata euro vahetuskursi jätkuvat madalseisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles