Graafik ⟩ Hirm majanduslanguse pärast kukutab toorainete hindu (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ehituspuidu hinnaliikumine maailmaturul peegeldab kogu majanduse käekäiku laiemalt. Fotol maailma ühe suurema ehituspoodide keti Home Depot pood Ameerika Ühendriikides Floridas.
Ehituspuidu hinnaliikumine maailmaturul peegeldab kogu majanduse käekäiku laiemalt. Fotol maailma ühe suurema ehituspoodide keti Home Depot pood Ameerika Ühendriikides Floridas. Foto: Joe Raedle

Veidi enam kui aasta tagasi kerkisid ehituspuidu- ja vineeri börsihinnad röögatule tasemele ning olid indikaatorid, mis ennustasid ees seisvat kiire inflatsiooniga perioodi. Nüüd on olukord vastupidine: eelmise aasta mais saavutatud tipust on puidu maailmaturuhind kukkunud enam kui 50 protsenti allapoole, mis võib taas näidata, kuhu liigub majandus tulevikus.

«Puit oli omamoodi kanaarilind söekaevanduses, kes näitas meile, et midagi on tulemas,» ütles ajakirjale Fortune omanimelise turuanalüüsiettevõtte asutaja ja president Darin Newsom. Alates 2020. aasta aprillist kuni 2021. aasta maini puit sisuliselt vedas inflatsioonigraafikuid,» lisas ta.

Puidu 2020. aastal kerkima hakanud hind jõudis eelmise aasta mais 1607 USA dollarini tuhande kuupjala (2,36 kuupmeetri) kohta. See oli esimene märk, et ehitus ja majandus laiemalt seisab silmitsi inflatsiooniga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles