Gazpromi teatel ei saa Nord Streami head toimimist tagada

PM Majandus
Copy
Maagaasitorud Gazpromi logoga. Pilt on illustreeriv.
Maagaasitorud Gazpromi logoga. Pilt on illustreeriv. Foto: Dado Ruvic

Vene gaasihiid Gazprom teatas kolmapäeval, et ei saa tagada Nord Streami torujuhtme head toimimist, kuna ei tea, millal «kriitiliselt oluline» turbiinmootor remondist tagasi jõuab, vahendab Reuters.

«Gazpromil ei ole ainsatki dokumenti, mis lubaks (Saksa firmal) Siemensil tuua Kanadast ära gaasiturbiinmootor, mida seal praegu remonditakse,» teatas Gazprom avalduses.

«Neis tingimustes ei ole võimalik anda objektiivset hinnangut olukorra arenemise kohta ja tagada Portovaja jaama, Nord Streami gaasijuhtme kriitiliselt olulise osa, turvalist toimimist.»

Kanada teatas nädalavahetusel, et tagastab Nord Stream 1 Portovaja kompressorjaama remonditud turbiini, kuid teatas samas, et laiendab sanktsioone Venemaa energiasektori vastu.

Eelmisel kuul vähendas Venemaa gaasivooge 40 protsendini torujuhtme koguvõimsusest, viidates Saksamaa Siemens Energy poolt Kanadas hooldatavate seadmete hilinenud tagastamisele.

Nord Stream 1, mille aastane võimsus on üle 55 miljardi kuupmeetri, jääb eeldatavasti kuni 21. juulini kümme päeva kestva iga-aastase hoolduse ajaks seisma.

Euroopa kardab, et Venemaa võib pikendada kavandatud hooldustöid, et piirata veelgi Euroopa gaasitarnete mahtu, mis muudab segaseks praegused plaanid gaasihoidlate täitmiseks tuleva talve tarbeks ja suurendab ühtlasi gaasikriisi, mis on sundinud valitsusi rakendama erakorralisi meetmeid ja toonud tarbijatele valusalt kõrged arved.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles