EL lubas sanktsioneeritud kaupade raudteetransiidi Kaliningradi (9)

BNS
Copy
Vagunid Kaliningradis.
Vagunid Kaliningradis. Foto: Vitaly Nevar/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjon lubas kolmapäeval uute reeglitega Venemaal vedada sanktsioonidealuseid kaupu rongidega läbi Euroopa Liidu ala Kaliningradi oblastisse, kuid ainult eksklaavi vajadusteks.

«Need juhised kinnitavad, et Venemaa ettevõtete sanktsioonide alla kuuluvate kaupade maanteetransiit ei ole EL-i piirangumeetmete kohaselt lubatud. Raudteetranspordis sellist keeldu ei ole, ilma et see piiraks EL-i liikmesriikide kohustust teostada tõhusat kontrolli,» seisis Euroopa Komisjoni pressiteates.

Euroopa Liit teatas Leedule, et riigil on kohustus lubada sanktsioonide alla kuuluvate kaupade, välja arvatud relvade, liikumist Venemaa ja selle enklaavi Kaliningradi vahel.

Kuigi maanteetransiit ei olnud lubatud,siis öeldi EL-i täitevvõimu poolt avaldatud juriidilistes juhistes, et Venemaalt Kaliningradi suunduval «raudteetranspordil sellist keeldu ei eksisteeri» ja sellele ei saa kohaldada otsest keeldu.

Venemaa ähvardas eelmisel kuul Balti riiki kättemaksuga, kui Leedu kehtestas ranged piirangud kaubaveole läbi oma territooriumi. Vilnius kinnitas tollal, et kohaldas lihtsalt EL-i sanktsioone.

Moskva nõudis Leedult piirangute viivitamatut tühistamist ja esitas oma kaebused Euroopa võimudele. Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ütles, et Moskva jälgib väga suure tähelepanuga, kuidas meetmeid praegu rakendatakse.

Zahharova lisas, et Euroopa Komisjon selgitus raudteetranspordi küsimuses oli «realismi ja terve mõistuse ilming».

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles