Üldise hinnaralli ajal saab üht tüüpi korterite hinda alla tingida

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Ehituse kallinemine tõstab omakorda valmivate majade hinda.
Ehituse kallinemine tõstab omakorda valmivate majade hinda. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Juuni kinnisvarastatistika on halastamatu. Kinnisvarabüroo 1Partner juhi Martin Vahteri teatel jäi Tallinnas keskmine ruutmeetri hind napilt allapoole 3000 euro piiri pidama. Korteriturgu tabas tibatilluke, 0,7-protsendiline hinnalangus ja ruutmeetri keskmiseks hinnaks jäi 2961 eurot. Tehinguid oli kevadega võrreldes vähem, kuid siin on osa süüd sellel, et algas suur suvi ning pikal jaanipäevanädalal käidi vaevu notaribüroodes.

Kuid see on kõigest kuuvaade. Karmi reaalsuse tõi välja Uus Maa kinnisvaraanalüütik Risto Vähi: kui üldine inflatsioon Eestis jõudis 22 protsendi peale, siis kinnisvarahinnad jätsid selle näitaja kaugele seljataha, korteri mediaanhind on aastaga kerkinud Tartus 30 protsenti, Tallinnas 33 protsenti ja Pärnus lausa 41 protsenti. Kui muidu armastavad pangaanalüütikud toonitada, et palgakasv ületab hinnakasvu, siis nende arvude juures ei ole mingist palgakasvust enam mõtet rääkidagi.

Samas ei näe Vähi sarnast kinnisvarakatastroofi nagu 2007. aastal: «Laias laastus pool kinnisvara ostetakse omafinantseeringuga ehk ilma pangalaenuta. Ja kui on piisav palk või kaks palka kokku panna, siis saab korteri ka laenuga ostetud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles