Saksa majandusminister: tuumaenergia gaasinappust ei leevenda

Copy
Saksamaa majandus- ja kliimaminister Robert Habeck.
Saksamaa majandus- ja kliimaminister Robert Habeck. Foto: JOHN MACDOUGALL

Saksa majandus- ja kliimaminister kaitses teisipäeval riigi pühendumust lõpetada tänavu tuumaenergia kasutamine, öeldes, et paari allesoleva reaktori töös hoidmine oleks keeruline ega aitaks lahendada võimalikust gaasinappusest tulenevaid probleeme.

 

Saksamaa opositsioon on kutsunud hoidma riigi viimast kolme tuumareaktorit töös ka pärast detsembrit, kuna Venemaa võib gaasitarned täielikult peatada. Kantsler Olaf Scholzi koalitsioonis olevad Vabad Demokraadid on sellele ka mõningat poolehoidu avaldanud.

Valitsusametnikud märgivad aga, et maagaasi ei kasutata niivõrd elektri tootmiseks, vaid kütusena tööstuses ja kütteks.

«Selles osas ei aitaks tuumaenergia meid üldse,» ütles majandus- ja kliimaminister Robert Habeck. «Meil on kütteprobleem või tööstusprobleem, aga mitte elektriprobleem – vähemalt mitte üldiselt üle riigi.»

Saksamaa sulges detsembris kolm tuumareaktorit ja viimased kolm plaanitakse sulgeda käesoleva aasta lõpus.

Tänavu esimeses kvartalis moodustas tuumaenergia riigi elektritoodangust kuus protsenti, maagaas 13 protsenti. Umbes 35 protsenti riigi gaasist tuleb Venemaalt.

Habeck märkis, et kolme reaktori tegevusluba saab aasta lõpus läbi ja «väga väike kasu», mida nende töös hoidmine annaks, ei kaalu üles nende tegevuse jätkamisega kaasnevaid raskusi.

Reaktorite jaoks on vaja hankida ka kütusevardaid, mida on peamiselt imporditud Venemaalt, ütles Scholz.

Opositsioonipoliitikute sõnul on Habecki rohelised tuumareaktoritele vastu ideoloogilistel põhjustel.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles