Euro kukkus 20 aasta madalaimale tasemele

PM Majandus
Copy
Illustratsioonil on kujutatud USA dollarid ja euro pangatähed.
Illustratsioonil on kujutatud USA dollarid ja euro pangatähed. Foto: Dado Ruvic

Gaasikonflikt Venemaaga on mõjutamas Euroopa ühisraha. Euro kaotab jätkuvalt väärtust ja on lähenemas pariteedile dollari suhtes.

Euroopa ühisraha euro kaotab jätkuvalt väärtust, eriti dollari suhtes. Euro alustas uut nädalat 20 aasta madalaimalt tasemelt, maktes esmaspäeva pärastlõunal vaid 1,0053 USA dollarit. See tähendab, et vahetuskurss on napilt üle dollari pariteedi, mis on psühholoogiliselt oluline künnis. Euroopa Keskpank on kehtestanud baaskursiks 1,0098 dollarit ehk dollar maksab seega ametlikult 0,9903 eurot.

Euro nõrkuse peamine põhjus on hirm energiakriisi ees Euroopas. Esmaspäeval algas Nord Stream 1 gaasijuhtme hooldusega seotud seiskamine, mis kestavab keskmiselt kümme päeva. Iga päev, mil hooldustööd kestavad plaanitust kauem, võib eurole veelgi suuremat survet avaldada ning levib hirm, et Venemaa ei pruugi gaasi Saksamaale saata ka pärast hooldustööde lõppu.

Lisaks avaldas eurole survet ka dollari tugevnemine. Turgudel keskendutakse USA uutele inflatsiooniandmetele, mida oodatakse kolmapäeval. Juuniks on oodata USA inflatsioonimäära edasist tõusu 8,8 protsendini. Ekspertide sõnul viitab see sellele, et USA Föderaalreserv tõstab sel kuul intressimäära märkimisväärselt ehk 0,75 protsendipunkti võrra. USA intressimäärade edasise järsu tõusu väljavaade, samal ajal kui euroala intressimäärade pöördumist ei ole oodata enne juulit, annab dollarile hoogu ja avaldab survet eurole.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles