Õliühing tahaks kütuse päritolumaa avaldamise kohustuslikuks muuta

BNS
Copy
Kütus.
Kütus. Foto: Arvo Meeks

Eesti Õliühing pöördus maksu- ja tolliameti ning rahandusministeeriumi poole ettepanekuga muuta kohustuslikuks vedelkütuse saate- ja vastavusdokumentidel päritolumaa lahtrite täitmine.

Ühingu vaates aitaks see parandada kütuseturu läbipaistvust ja vähendada riski, et Eesti kütuseturule jõuab päritolumaa teadmatuse tõttu kütust Venemaalt ja Valgevenest.

Samuti leiab Õliühing, et kiiremas korras tuleks päritolumaa lahter lisada ka vormile, mis reguleerib Eesti-sisest kauba liikumist aktsiisiladude vahel ja nõuda kütuse käitlejatelt selle täitmist. Lisaks tuleks kauba vormistamisel aktsiisi- või tollilaost vabasse ringlusesse lisada päritolumaa toote vastavussertifikaadile.

Eesti Õliühing on seisukohal, et hetkel teatud tingimustel lubatud Venemaa ja Valgevene naftatoodete ja vedelkütuste käitlemine Eesti territooriumil on ebaeetiline tegevus, mis peaks olema mitu kuud tagasi lõppenud. Eesti kütusetarbijad on ühingu sõnul samuti väljendanud oma vastuseisu agressorriikide naftatoodete tarbimise osas ning seetõttu soovitakse võimalikult suurt läbipaistvust Eestisse jõudvate kütuste päritolude osas.

Sarnased taotlused on ühingu sõnul ettevalmistamisel ka Läti ja Leedu maksu- ja tolliametitele sealseid jaemüüjaid koondavate organisatsioonide poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles