Töötukassa: koroonakriis on läbi ja töötajatest on puudus

BNS
Copy
Töötukassa. Foto on illustreeriv.
Töötukassa. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Eesti Töötukassa värske tööjõuvajaduse baromeetri järgi on koroonakriis tööjõuturul taandunud ning mitmes sektoris on taas tööjõupuudus.

Baromeetri uuringus selgitatakse välja, millistel ametialadel on töötajate üle- ja puudujääk ning millistes ametites valitseb turul hetkel tasakaal. Prognoosi koostavad töötukassa maakondlike osakondade tööandjate konsultandid, kaasatud on sealjuures ka eksperdid väljastpoolt töötukassat, näiteks maakondlikud arenduskeskused, kutse- ja kõrgkoolid, tööandjad ning ka töövahendusportaalid, teatas töötukassa.

Töötukassa teenusejuht Livia Laas märkis pressiteates, et tormilised koroonasündmused raputasid ja muutsid tööturgu, aga praegu saab öelda, et muutused olid kiired ja taastumine veel kiirem. «Kui koroonakriis suurendas nende ametite hulka, kus tööjõudu oli üle, siis tänaseks on taas kasvanud puudujäägiga ametite hulk. Turismitöötajad, meelelahutus, restoranid – kõik on täna taas olukorras, kus töötajate värbamine on keeruline, aasta poolteist tagasi oli olukord vastupidine,» nentis Laas.

Uues baromeetris on tööjõu ülejäägiga ameteid vähem kui eelmistel hindamistel. Ka ülejäägiga ametid on juba varasematest uuringutest tuttavad – infotehnoloogia arenedes on mitmed kontoritööd sellised, kus inimest aina vähem vajatakse. Nii ei ole tööandjatel väga suuri raskusi andmesisestajate, raamatupidajate, kontoriabide leidmisega.

Laas tõi välja, et koroonaaja muutuseks võib pidada koolitajate ülejääki – nimelt koliti koolitustega arvutisse ja paljud on sinna ka jäänud, seega hetkel on tööturul ülejääk koolituste spetsialistidest.

Tööjõuvajaduse baromeetri teises otsas – ametite loetelus, kuhu tööandjad ei leia inimesi – on ametid, millest on puudus olnud pikalt. Logopeedid, eripedagoogid, meditsiinitöötajad, õpetajad – ametid, kus tuleb kaua õppida.

Pea kõik tööandjad on praegu seisukohal, et tööturul on jämedam ots hetkel tööotsija käes. Livia Laas märkis, et kuigi värske uuring sarnaneb väga koroonaeelse ajaga, tuleks siiski nii tööotsijal kui tööandjal arvestada maailmas valitseva olukorraga.

«Kui koroona saabus ootamatult, siis täna on selge see, et tööturul ja majanduses on oodata muutusi. Ja sel korral me teame, et muutused tulevad, seega võiks töötajad arvestada sellega, et mida rohkem on tal erinevaid oskusi, seda kindlam on tema tulevik,» ütles Laas ja lisas, et tööandja võimalused on seotud ennekõike innovatsiooniga – kuidas uuendada, muuta, automatiseerida oma tegevusi ja kuidas pakkuda tööotsijale midagi lisaks, olgu selleks siis transport tööle ja tagasi, lastehoiu võimalus või midagi muud, mis toob tööotsija just tema juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles