Pangad soovitavad koduomanikel tegutseda, enne kui on hilja (3)

PM Majandus
Copy
Päikesepaneelide menu kasvab koos elektrihinnaga.
Päikesepaneelide menu kasvab koos elektrihinnaga. Foto: Sille Annuk

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul tuleks enne talve läbi mõelda kodu kütmise ja soojustamisega seotud küsimused.

«Energiahinnad tõotavad uuel külmaperioodil veelgi kasvada. Kusjuures eelmisel kütteperioodil aitas olukorda leevendada riigi abi,» ütles Rebane. «Samas vaid toetuse peale ei maksa loota ning seetõttu tasub mõelda näiteks küttesüsteemi vahetamisele või kodu soojustamisele.»

Samas on marulises tempos kasvanud ka ehitushinnad, mis tähendab, et maja soojustamine või küttesüsteemi vahetamine-uuendamine läheb samuti kalliks maksma. «Võimalusi vaagides tasub mõelda pikemalt ette, mitte ainult eesootavale talvele,» märkis Rebane. «Nagu näinud oleme, võib olukord kiiresti muutuda ning seetõttu peaksid otsused olema väga kaalutletud,» rääkis ta.

SEB aga julgustab majaomanikke päikesepaneelidele mõtlema. Pank toob näiteks, et Eestiga samas kliimavöötmes asuv Saksamaa on maailma neljas päikeseenergia tootja.

Samas on päikeseenergia tootmise tippaeg ikkagi märtsist oktoobrini ja kõige tulusam kuu on mai, märkis Tallinna Tehnikaülikooli teadur Taavi Raadik SEB pressiteates. Suvel toodetud energia, mida ise ära tarvitada ei jõua, saab aga maha müüa ja niimoodi ikka energiakulusid vähendada.

«Elektrilevi andmetel esitab ligi 1000 inimest kuus taotluse hakata päikeseenergia abil elektrit tootma,» märkis Raadik. «Jaanuarist alates on huviliste arv mitmekordistunud.»

Üks võimalus energiakulude vähendamiseks on ka eluaseme vahetamine väiksema vastu, ütles Tanel Rebane Luminorist. «Kui koroonapandeemia ajal hakati kodukontori vajadusi silmas pidades otsima suuremat pinda, siis nüüd mõeldakse vastupidises suunas ehk kui suurt kodu on mõistlik kasvavate kulude tõttu üleval pidada.» PM

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles