Veinitootjaid rõõmustab «salaalkoholi» keeld Avatud Talude Päeval (2)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Veinitee juhatuse liige Tiina Kuuler.
Veinitee juhatuse liige Tiina Kuuler. Foto: Eero Vabamägi / Postimees / Scanpix

MTÜ-sse Eesti Veinitee koondunud väiketootjad tervitavad Maksu- ja Tolliameti meeldetuletust, et 23. ja 24.juulil on Avatud Talude Päeval keelatud kaubelda koduveini ja koduõllega ning lubatud on ainult aktsiisilaos toodetud alkohol. 

«Loodetavasti pole tegu vaid paberile jääva hoiatusega, vaid MTA võtab nüüd ja edaspidi rajalt maha ka muudel avalikel üritustel ja sotsiaalmeedias salaalkoholi pakkujad,» teatas Veinitee juhatuse liige Tiina Kuuler.

Juba aastaid on nii väikesed õlle- kui veinitootjad tema sõnul olnud kimpus, et kodukohvikute ja kodukohapäevadel, kohalikel laatadel, Setu kuningriigi päeval ja muudel avalikel üritustel müüvad kodutegijad oma õlut, veini ja ka kanget alkoholi täiesti avalikult, kuigi Eesti seadustes selliste erandite tegemise võimalus puudub. «Seaduse jõustamise või selle muutmise asemel on Eesti riik seni vaadanud seaduserikkumistele valikuliselt läbi sõrmede. Maksuameti aktsiiside talituse ringkiri annab lootust, et seadustamata alkoholi hakatakse nüüd ka laiemalt nimetama selle õige nimega. Meie kultuuriruumis on see salaalkohol,» arvas Kuuler.

«Ametlikud joogimeistrid maksavad riigile aktsiisi ja käibemaksu, tellivad kohustuslikud laborianalüüsid, mis kinnitavad toodangu kõlbulikkust ja ohutust, teevad kande alkoholiregistrisse, seadusekohased etiketid ja veel hulka kulukaid ja aega nõudvaid pisiasju, et järgida seadust. Riiklik järelvalve iga aktsiislaos toodetud alkoholitilga üle on sedavõrd karm, et maksuamet võib tulla igal hetkel ette hoiatamata aktsiisiladu kontrollima ning paberid ja laomajandus peavad korras olema,» loetles Kuuler legaalsetele veinimeistritele pandud riiklikke kohustusi.

«Riiklikku järelvalvet avalikel üritustel keelatud alkoholiga kauplejate üle aga pole seni pea kusagil näha olnud,» kurtis Kuuler. «Seadustamata alkoholi müügiedendust kohtab sageli sotsiaalmeedias. Salaalkoholi pakutakse müügiks tihti üritustel, mille korraldamist toetatakse avaliku rahaga, mida külastavad kohalikud ja Toompea poliitikud ning mida kajastavad tunnustavalt ka üleriigilised telekanalid.»

«Salaalkoholi avalikelt turuplatsidelt eemaldamine on kahtlemata vajalik samm ausa konkurentsi toetamiseks,» kinnitas Kuuler. Ta lisas, et veini väiketootjatele soodusaktsiisi võimaldamine ja mitmete bürokraatlike nõuete leevendamine võiksid olla aga riigi poolt järgmised sammud, kui soovitakse toetada ettevõtete ja kogukondade arengut väljaspool Tallinna. «See võiks avada ukse ametlike tootjate ringi ka osadele tänastele salaveinitegijatele,» arvas Kuuler.

MTA aktsiiside talituse ringkirjas öeldakse muuhulgas järgmist:

Igal aastal on avalikel üritustel juhtumeid, kus inimesed müüvad kodustest tingimustes valmistatud alkoholi, millel aga puudub luba ja mida seetõttu ei tohi müüa. Selline tegevus kahjustab ausat konkurentsi, sest seab väikeettevõtjad ebavõrdsesse olukorda.

Avalike ürituste korraldamisel tuleks meeles pidada järgmist:

Kodustes tingimustes valmistatud alkoholiga kauplemine on keelatud, kuna ka avalikul üritusel tohib müüa ainult aktsiisilaos toodetud ja nõuetekohaselt maksustatud alkoholi.

Isiklikus majapidamises valmistatud õlut, veini ja kääritatud jooki ei loeta aktsiisiseaduse ja ning alkoholiseaduse mõistes alkoholiks seni, kuni seda kasutatakse enda tarbeks mitteärilisel eesmärgil.

Kange alkoholi valmistamine koduses majapidamises on keelatud ja alkoholi valmistamise seade kuulub avastamisel konfiskeerimisele.

Avaliku ürituse korraldaja peab tagama, et seal ei müüdaks keelatud kaupa. See tähendab ka seda, et kui avalikul üritusel müüakse käitlemiseks keelatud alkoholi, siis selle rikkumise eest vastutab ka avaliku ürituse korraldaja.

MTÜ Eesti Veinitee ühendab 18 veinitalu üle Eesti. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles