Venemaa saab protestidest hoolimata kätte Nord Streami jaoks vajalikud turbiinid (2)

BNS
Copy
Nord Stream 1.
Nord Stream 1. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Kanada otsustas laupäeval saata Saksamaale tagasi turbiinid, mida läheb vaja Nord Stream 1 gaasitrassi töö tagamiseks ning mida Venemaa ootab väidetavalt oma gaasitarne suurendamiseks. Ukraina nimetab seda aga väljapressimisele allumiseks. 

Ukraina oli Kanadat palunud mitte tagastada turbiine, püüdes seeläbi avaldada suuremat survet Venemaale.

Saksamaa püüab aga oma kahanevaid energiavarusid kompenseerida. Ukraina omakorda on süüdistanud Berliini Venemaa «väljapressimisele» järeleandmises, kui Moskva tõi vähendatud tarnete põhjusena välja vajaduse turbiine remontida.

Turbiine hooldatakse praegu Kanadas Saksamaa tööstushiiu Siemens tehases.

Berliini teatel on nad olnud pidevalt ühenduses Ottawaga, et tagada turbiinide kiire tagasitoomine Euroopasse, ilma et Kanada eksiks Ukrainaga seotud sanktsioonide vastu, mis on Venemaa vastu kehtestatud.

Saksa rahandusministeerium viitas varem, et kui see teeb kanadalastele otsustamise kergemaks seaduslikus mõttes, siis võiks Saksamaa teha Ottawale ettepaneku saata turbiinid pigem Berliini, kui et anda need Venemaale Gazpromi kätte.

Ehkki Saksamaa ei aktsepteeri hooldusküsimust adekvaatse põhjusena, miks Venemaa on vähendanud varustamist, võtaks Berliini sõnul turbiinide tagasitoomine Moskvalt vabanduse hoida torujuhtme kaudu laekuvaid gaasitarneid märkimisväärselt madalamal tavatasemest.

Ukraina seevastu ütleb, et nende gaasitrasside kaudu on võimalik Saksamaale saata piisavalt palju gaasi, et asendada Venemaalt puudu jääv osa.

Kanada teatas ühtlasi laupäeval eraldi kavatsusest laiendada majandussanktsioone Venemaa vastu tööstusliku tootmise sektorile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles