Vene gaasitarne läbi Ukraina on ajalooliselt madalal tasemel

Copy
Gaasipumpla Ukrainas Orlovka asulas.
Gaasipumpla Ukrainas Orlovka asulas. Foto: Gleb Garanich

Kiiev teatas reedel, et Vene gaasitarne läbi Ukraina oli läinud kuul ajalooliselt madalal tasemel, ja süüdistas Moskvat poliitilise ebastabiilsuse külvamises Euroopas läbi gaasivarustuse vähendamise.

Venemaa on viimastel nädalatel piiranud gaasivarustust Euroopale 60 protsendi võrra ka läbi Nord Streami torujuhtme, tuues ettekäändeks tehnilised põhjused.

Euroopas on see selgitus tagasi lükatud ja öeldud, et Venemaa püüab avaldada Läänele survet Ukraina toetamise eest sõjas Vene invasioonivägede vastu.

Ukraina riiklik torujuhtmete operaator teatas reedel, et Venemaa ei kasuta Nord Streami kaudu vähenenud tarne korvamiseks isegi transiidimahtu, mille eest on juba tasutud.

«Selle asemel on gaasitransiit läbi Ukraina gaasitranspordisüsteemi jõudnud juunis ajalooliselt madala tasemeni,» teatas firma avalduses.

Vene gaasihiid Gazprom kasutas vaid seitsmendikku võimalikust ülekandemahust, märkis firma, süüdistades Kremli katses külvata talve eel paanikat.

Ettevõte lisas, et Moskva eesmärk «on sundida tsiviliseeritud maailma pidama läbirääkimisi riigiga, mis sooritab veriseid kuritegusid Euroopa südames».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles