Nõrk Rootsi kroon survestab keskpanka võitlema rohkem inflatsiooniga

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi kroon on surve all
Rootsi kroon on surve all Foto: Reuters/ScanPix

Odavnev Rootsi kroon kuhjab survet Rootsi keskpangale, et inflatsiooniga võitlemisel tuleks teha senisest enam. Surve on tekkinud vaid nädal pärast baasintressimäära tõstmist.

Rootsi kroon on G10 valuutade seas tänavu nii USA dollari kui euro suhtes halvemuselt teine valuuta. Kroon on kukkunud valuutakorvi KIX indeksi näol tasemeteni, mida pole nähtud alates pandeemia algusest.

Keskpank on kaua ignoreerinud oodatut ületanud inflatsiooni. Kuna odavam valuuta kasvatab inflatsiooni, võib keskpank teha intressitõstmiseks erakorralise istungi, prognoosis Swedbanki peaökonomist Mattias Persson.

«Kui kroon nõrgeneb edasi ja me saame suurema inflatsiooni, siis tuleb pidada silmas ka valuutakurssi ja see peaks panema tegutsema,» märkis ta. «On oht, et keskpank on liiga aeglane.»

Keskpanga juhi Stefan Ingvese sõnul ei olnud valuutakurss oluline läinud nädalal poole protsendipunktise intressitõusu otsustamisel. Nüüd võivad keskpankurid kaaluda valuutaturule sekkumist peatamaks krooni odavnemist.

«Ma arvan, et nad hoiavad seda hilisemaks ja ei näe, et nad hetkel sellele mõtleks,» ütles Rootsi AP1 pensionifondi juht Kristin Magnusson Bernard Bloombergile.

Viimast kaalutakse võimaliku keskpanga nõukogu tulevase liikme kohale. Ta ei näe, et Euroopa Keskpanga karmim rahapoliitika sunniks Rootsi keskpanka kiiremini intressimäära tõstma.

«Riksbank ei tohi jääda liiga palju maha, või muidu saame läbi valuutakursi inflatsiooni tunda,» lausus ta. «See tundub reaalne oht.»

Euro maksis 10,70816 Rootsi krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles