Intervjuu ⟩ Energeetik Arvi Hamburg: tuleva talve keskmine elektrihind küündib üle 250 euro (28)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia energeetikakomisjoni esimees Arvi Hamburg nimetab plaani lõpetada juba 2030. aastal elektri tootmine põlevkivist rumalaks – nii tõmmatakse kriips peale tootmisvõimsusele, mida saaks alternatiivide tekkimiseni kasutada.
Eesti Teaduste Akadeemia energeetikakomisjoni esimees Arvi Hamburg nimetab plaani lõpetada juba 2030. aastal elektri tootmine põlevkivist rumalaks – nii tõmmatakse kriips peale tootmisvõimsusele, mida saaks alternatiivide tekkimiseni kasutada. Foto: Madis Veltman

Kõrge elektrihinna vastu võitlemisel on ainus lahendus uute tootmisvõimsuste loomine. Lühiajaliselt ei tasuks peljata aga ka olemasoleva turusüsteemi muutmist, leiab teaduste akadeemia energeetikakomisjoni esimees Arvi Hamburg.

Käes on südasuvi, aga elekter on kallim kui jaanuaris ja veebruaris. Kuidas küll nii läks?

Mul on sellele küsimusele väga lihtne vastus: on tekkinud väga suur energiapuudujääk, mis on iga kuuga aina süvenenud. Reguleeritavaid võimsusi on alles jäänud liiga vähe ja nende muutuvkulud on suured. Juhitamatu tootmine ei suuda aga asendust pakkuda. Seda kogu Euroopas. Eesti tuulikud toodavad praegu umbes 30 megavatti. See on täiesti tühine kogus.

Pakun teile välja hinnapiiri 250 eurot megavatt-tunni eest. Kas kolme talvekuu keskmine hind tuleb alla või üle selle?

Olen varem välja öelnud hinna 220 eurot. Aga vaadates praegust seisu, siis kipun teiega nõustuma. Täna ütleks vist tõesti, et keskmine hind kerkib talvel kõrgemale kui 250 eurot megavatt-tunni eest.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles