Euro võib peagi olla dollarist nõrgem

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
USA keskpank on kiirele inflatsioonile reageerinud Euroopa Keskpangast kiiremini. Fotol Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ja USA Föderaalreservi juht Jerome Powell.
USA keskpank on kiirele inflatsioonile reageerinud Euroopa Keskpangast kiiremini. Fotol Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ja USA Föderaalreservi juht Jerome Powell. Foto: Euroopa Keskpank

Kui viimased paarkümmend aastat oli euro dollarist tugevam, siis peagi võib olukord muutuda ning Euroopa ühisraha nõrgeneda Ameerika Ühendriikide valuutast odavamaks.

Ehkki psühholoogiliselt võib euro nõrgenemine kahe aastakümne madalaimale tasemele mõjuda ehmatavalt, tugevdab valuuta nõrgenemine euroala ettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel ja leevendab USA aktsiaturgudelt saadud kaotusi.

Euro kurss on langenud 20 aasta madalaimaks ning liigub Ameerika Ühendriikide dollari suhtes kindlalt pariteetkursi poole. Eile keskpäeval sai rahvusvahelistel valuutaturgudel ühe euro eest vähem kui 1,02 dollarit, veel aasta alguses sai selle eest 11 USA senti rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles