SEB: juuni 22-protsendine inflatsioon võib jääda ka tipuks

BNS
Copy
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor Foto: Madis Veltman

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul oli juuni ligi 22-protsendine hinnatõus ootuspärane, ent ettevaates võiks loota, et see jääb ka inflatsiooni tipuks ja järgnevatel kuudel tarbijahinnaindeksi kasv mõnevõrra aeglustub.

«Peamiseks riskiks, mis selle vastu räägib on maagaasi taas väga kõrgele tõusnud hind. Teisalt on paljude teiste oluliste toorainete, sealhulgas nafta ja teravilja, hinnad viimastel nädalatel võtnud selgelt suuna allapoole,» ütles Mihkel Nestor BNS-ile.

Kõige suuremat potentsiaalset mõju inflatsioonile omab tema vaates praeguste koalitsiooniläbirääkimiste tulemus, mis praeguse info põhjal tähendab nii elektrile kui kaugküttele hinnapiiride seadmist. «Olulist mõju hinnatõusu pidurdamisel võiks omada ka toiduainete käibemaksu alandamine, ent tegemist on väga kalli meetmega, mille rakendamine ei tundu hetkel tõenäoline,» lisas ta.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks juunis võrreldes maiga 2,7 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuniga 21,9 protsenti. Mulluse juuniga võrreldes olid kaubad 17,9 protsenti ja teenused 29,7 protsenti kallimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles