Tatar: gaas otsa ei saa, aga hind võib tõusta ebamõistlikule tasemele

BNS
Copy
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar Foto: Laura Huik

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) energeetika asekantsleri Timo Tatari sõnul gaas suure tõenäosusega sügisel otsa ei saa, kuid selle hind võib olla nii kõrge, et mõistlikum on kasutada teisi kütuseid.

«Eesolev sügis ja talv tulevad energiahindade mõttes keerulised. Eesti ei ole selles üksi, vaid kogu Euroopas püstitavad nii gaasi- kui elektrihinnad iga päev uusi rekordeid. Olukord maailmas on keeruline ja ettenägematu, mis tähendab ka kõrgendatud riske,» kommenteeris Tatar BNSile, märkides, et seetõttu võib ka hind tõusta ebamõistlikule tasemele.

Oluline osa riskide maandamisel on valmisolek võtta kasutusele alternatiivseid kütuseid ja vähendada tarbimist. «Siin ei saa MKM kaugkütte ettevõtjate ja tööstusettevõtjate eest tööd ära teha. Saame üksnes tähelepanu juhtida ning vahendada infot ja juhiseid eri osapoolte vahel. Oleme MKMis kohtunud nii kaugkütteettevõtjate kui tööstusettevõtjatega ning rõhutanud, kui oluline on juba täna hinnata oma riske, teha ettevalmistusi talviseks perioodiks ja veenduda, et nende kütusevajadused oleksid kaetud,» kinnitas asekantlser.

Esimese sammuna tasub tema sõnul suhelda enda energiamüüjaga ning uurida, kuidas vajaminevad kütusekogused tagatud on. «Juhul kui näiteks maagaasi varustuskindluse osas on ettenähtavaid probleeme ja ettevõte saab kasutada teisi kütuseid, on praegu igati õige aeg teha ettevalmistusi alternatiivsete kütuste kasutuselevõtmiseks,» rõhutas ta. Näiteks on juba praegu vajalik kütusetarnete küsimuses võtta ühendust ka põlevkiviõlitootjatega, muidu ei ole talvel põlevkiviõlitootjatel võimalik täiendavate kütusetarnetega ettevõtteid aidata.

Tänavu mai lõpus teatas Euroopa Komisjon, et kavandab ka maagaasi ühishankeid. MKMi sõnul on Eesti koos naabritega avaldanud valmisolekut liituda komisjoni regionaalse gaasiplatvormiga ning on valmis kasutama kõiki võimalusi, mis aitavad energia varustuskindlust piirkonnas tagada.

Samuti jätkub Lätis asuva Inculkalnsi maagaasihoidla täitmine, kuhu Balti turuosalised on Tatari sõnul praeguseks jõudnud varuda juba enam kui 10 teravatt-tundi gaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles