Pangad: Euribori tõus pole pannud kliente laenuintresse fikseerima (1)

BNS
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Eestis tegutsevate pankade sõnul on klientide huvi laenuintressimäära fikseerimise vastu seoses kuue kuu Euribori tõusuga küll suurenenud, kuid reaalselt fikseerivad eluasemelaenu intressimäära vähesed.

Euribori tõusu riski maandamiseks on mitmed pangad hakanud pakkuma võimalust fikseerida Euriboriga seotud laenulepingu intressimäär kuni viieks aastaks. Luminor pakub intressi fikseerimise võimalust alates kolmapäevast, Coop Pank alates juuli algusest, LHV aga kevadest. SEB-s on see võimalus olnud juba aastaid.

Kui kodulaenu intressimäär on seotud Euriboriga, siis muutub intressimäär laenulepingus olenevalt valitud Euribori tüübist kas iga 3, 6 või 12 kuu tagant. Intressimäära fikseerimine annab aga laenuvõtjale kindluse, et intressimäär ja seega ka laenumaksete suurus ei muutu tema valitud perioodi jooksul.

Kui klient fikseerib intressi viieks aastaks, arvestab fikseeritud intress mitte ainult tänast Euribori taset, mis on endiselt negatiivne, vaid ka oodatavat Euribori kujunemist järgmise viie aasta jooksul. Täna on Euribori viieks aastaks fikseerimise hind kõrgem kui jooksev Euribori määr, kuna turuosalised prognoosivad Euribori tõusu. Hinnangud Euribori tulevikuarengutele muutuvad pidevalt ning seetõttu muutub ka pankade pakutav fikseerimise tase nädalast nädalasse.

SEB panga poolt väljastatud uutest eluasemelaenudest fikseeritakse intressimäär keskmiselt 3 protsendil lepingutest. «Eelmise aasta lõpus ning käesoleva alul täheldasime intressimäära fikseerimise osas mõningast huvi kasvu. Viimasel paaril kuul tuntakse küll teema vastu huvi, kuid reaalselt fikseerivad eluasemelaenu intressimäära vähesed,» ütles SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang BNS-ile.

LHV panga klientidest on oma laenuintressimäära fikseerinud veelgi väiksem hulk kliente. «Kuigi huvi ja küsimusi on klientide poolt olnud, on fikseerimise valinud kliente väga vähe. Alla ühe protsendi kõigist lepingutest on tehtud fikseeritud intressiga,» kommenteeris LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum.

Swedbank laenuintressi fikseerimise võimalust ei paku, see-eest saab klient valida fikseeritud kuumaksega annuiteetgraafiku. «Sellise lepingu puhul on kliendil kindel kuumakse alates laenu võtmisest kuni laenu lõppemiseni. Kui baasintress ehk kuue kuu Euribor tõuseb, siis kuumakse ei suurene, vaid püsib sama ja suurema summa arvelt pikeneb hoopis tagasimakse periood ehk laenu lõpptähtaeg lükkub edasi. Kui baasintress aga väheneb, siis kuumakse ei vähene, püsib endiselt sama, aga laenu lõpptäht aeg liigub lähemale ehk tagasimakse periood lüheneb,» selgitas Swedbanki eluasemelaendude valdkonnajuht Anne Pärgma.

Siiski pole Euribori hüppeline tõus Pärgma sõnul klientide huvi laenude ümberkujundamise vastu suurendanud ja fikseeritud annuiteetgraafiku sõlmib vaid marginaalne osa laenuklientidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles