Tallinna Sadama reisijate arv kolmekordistus

BNS
Copy
Tallinna sadama kruiisiterminal
Tallinna sadama kruiisiterminal Foto: Kaupo Kalda

Teises kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 4,7 miljonit tonni kaupa ja 1,9 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 218 protsenti ehk 1,3 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 21 protsenti.

Laevakülastuste arv kasvas 6 protsenti 1948 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv kasvas 8 protsenti ja sõidukite arv 1 protsent ning jäämurdja Botnica prahipäevade arv jäi eelneva aasta tasemele: laeva kasutusmäär oli 26 protsenti, teatas Tallinna Sadam börsile.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on suve algus ja puhkuste periood toonud rohkelt reisijaid lähiriikidest eriti Tallinna–Helsingi liinile, kus reisijate arv on kasvanud enam kui 1,5 korda. «Tõusutrendis on ka Rootsi liin ja üha enam jõuab kruiisilaevu Tallinna. Tänaseks oleme jõudnud taastuda 65 protsendini pandeemia-eelse reisijate arvu tasemeni ja kasvutrend jätkub,» selgitas Kalm.

Kaubamahtudes on toimunud muutus lastiliikide struktuuris – vedellasti asemel on suurimaks kaubagrupiks tõusnud veeremkaubad, mille kasvutrend jätkub. Vedellasti languse põhjustas ettevõtte selgitusel peamiselt Valgevene naftatoodetele sanktsioonide kehtestamine alates märtsist ja veebruaris alanud Vene-Ukraina sõda.

Puistlasti languse taga oli väetiste käitlemise mahtude oluline vähenemine Venemaa päritolu käitajale kehtestatud sanktsioonide tõttu. Märkimisväärse tõusu on samas teinud konteinerkaubad nii tonnides kui konteinerühikutes. Konteinervedude kasv tuleneb eelmise aasta madalast võrdlusbaasist, kui maailmas oli tühjade konteinerite puudus ja tarneahelate tõrked.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles