Eesti Varude Keskus: kellele ja palju varutakse, millest on nappus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Varude Keskuse juht on endine MKMi kantsler Ando Leppiman.
Eesti Varude Keskuse juht on endine MKMi kantsler Ando Leppiman. Foto: Taavi Sepp

Vestleme Eesti Varude Keskuse juhi Ando Leppimaniga Tallinnas Pärnu maantee kitsastes kontoriruumides pisikeses koosolekuruumis, mille seinal on Eesti ja Skandinaavia kaart. Leppiman palub, et kaardid fotodele ei jääks, sest neil on märgitud riigile kuuluvate kütuste, toidu ja kaitsevahendite varud.

Aasta tagasi Eesti Vedelkütusevaru Agentuurist ümber profileeritud ettevõtte ülesanne on tagada, et riigil oleks kriisiajaks piisavalt vedelkütust, gaasi, toitu, ravimeid ning esmakaitsevahendeid.

Mõtted ja analüüsid ühtse institutsiooni loomiseks, mis kindlustaks toimepidevuse ja varustuskindluse ning kuhu koguneks vastav kompetents, tekkisid juba enne Covidi puhkemist, aga pandeemia kiirendas keskuse loomise protsessi. Üleminek oli kiire.

«Kui algselt oli mõte, et analüüsid saavad valmis paari aastaga, siis pandeemia puhkedes saadi aru, et vajadus riigi keskse tegevusvarude hoidja järele on pigem kiire kui aeglane,» selgitas tol ajal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsleri ametikohal töötanud Leppiman, kes asus agentuuri juhi ametikohale kaks kuud tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles