Maagaasi hind kerkib üha uutesse kõrgustesse (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Nord Stream 1 gaasitoru maapealne osa Saksamaal Lubminis.
Nord Stream 1 gaasitoru maapealne osa Saksamaal Lubminis. Foto: Hannibal Hanschke/Scanpix

Maagaasi hind Euroopas on tõusnud tarnehäirete tõttu viimase nelja kuu kõrgeimale tasemele.

Kui eelmise nädala lõpus maksid Hollandi gaasibörsil TTF augusti futuurid veel 147,5 eurot, siis täna keskpäeval kerkis hind korraks ka 175 euro tasemel megavatt-tunni eest.

Bloombergi teatel on Euroopa energiaturud närvilised, kuna Venemaa tarned on mitme aasta madalaimal tasemel ning konkurents Aasiaga veeldatud maagaasi (LNG) eest on üha tihedam. See väljendub ka Aasia LNG hindades, mis on sel suvel jõudnud kõigi aegade rekordini.

Energiakauplejad jälgivad sel nädalal tähelepanelikult ka Norra gaasieksporti, kuna sealsed palgastreigid pärsivad märkimisväärselt riigi gaasi- ja naftatootmist. Norra nafta- ja gaasiühenduse sõnul väheneb nende gaasitootmine kolmapäevaks 13 protsenti ning puudujääk võib lähipäevil veelgi suureneda.

«Järjekordne päev, järjekordne hirmust ja likviidsusest tingitud hüpe Euroopa gaasi- ja elektrihindades,» ütlesid Alfa Energy analüütikud lühiteates.

Venemaa võib olukorda veelgi pingestada

Energiakauplejad ei näe, et lähiajal hind oluliselt langema hakkaks. Vastupidi, suure riskina nähakse 11. juulil algavaid Nord Streami 10-päevaseid hooldustöid ning võimalust, et Venemaa ei taasta gaasivooge ka pärast tööde lõppu.

Venemaa ettearvamatut käitumist arvestades, on turu arengut raske ennustada, kirjutas ka rahvusvaheline energiaagentuur oma teisipäeval avaldatud kvartaliaruandes. «Venemaa gaasivoogude täielikku katkemist ei saa välistada,» seisis dokumendis.

USA investeerimispanga Goldman Sachsi hinnangul on Vene gaasitarnete täielik kinnikeeramine siiski kõige ebatõenäoline stsenaarium, kuid suur on tõenäosus, et Nord Streami gaasivood vähenevad veelgi, ütlesid panga analüütikud oma Euroopa gaasihinna prognoosi tõstmise põhjused selgitades.

Sellise stsenaariumiga arvestab ka Euroopa suurim tarbija Saksamaa. Saksa gaasihiid Uniper peab Bloombergi allikate teatel valitsusega läbirääkimisi 9 miljardi euro suuruse päästepaketi üle. «Saksamaalt tulevad uudised ainult suurendavad tuld turgudel,» ütles Alfa Energy.

Gazprom on tehniliste põhjuste ettekäändel vähendanud Nord Stream 1 kaudu tarnitava maagaasi kogust praegu umbes 40 protsendile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles