Annus süüdistas enda hävitamises ajakirjandust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Annus Liivalaia tänava kohtumajas.
Toomas Annus Liivalaia tänava kohtumajas. Foto: Peeter Langovits

Merko suuromanik Toomas Annus nimetas maadevahetuse protsessi kajastanud ajakirjanikke «kasulikeks idiootideks», kes kaitsepolitsei suunatud laimukampaanias osalevad.

Annus märkis, et maadevahetuse protsess on tema osalemist äritegevuses takistanud, samuti on Lätis ja Leedus öeldud Merkole üles projekte. Nende äraütlemiste pärast on Annuse sõnul riigil jäänud saamata 100 miljonit krooni makse aastas.

Annus lõpetas kolmapäeval pisut enam kui nelja tunniga oma viimase sõna esitamise maadevahetuse protsessil, mis algas enam kui kaks aastat tagasi.

Eriliste näidetena tema vastu korraldatud meediašõus tõi Annus ühe Eesti Ekspressis ilmunud foto, kus ta seisab endise keskkonnaministri Villu Reiljaniga kõrvuti Kaarli kiriku ees. Annus ütles, et tegu on naftaärimees Aadu Luukase matustel tehtud fotoga, mida nädalaleht allkirjastas kui Reiljani kohtumist valijatega.

Teine teda halvustav näide oli Postimehe esikülg, kus olid avaldatud kõikide maadevahetuse protsessi süüaluste fotod koos prokuröride poolt neile küsitud karistustega. Annuse sõnul oli see ajalehekülg kui meeldetuletus kohtunikule, et see teaks teha vastava otsuse.

«Ajakirjandus on mõnitanud kõiki protsessi osalisi: süüaluseid, advokaate, kohtunikku, ainult mitte prokuröre,» lausus Annus.

«Kohtusse on tihti saadetud ajakirjanikke, kelle küsimused ei eelda vaimset võimekust, vaid näitavad nende usinust,» lisas Annus.

Annus süüdistas ka prokurör Inna Omblerit, et see on kohtus süüdistuskõnet esitades keeranud kohtunikule selja ja etelnud kohtusaalis ainsana istunud Postimehe ajakirjanikule, et viimane saaks sisukama artikli.

«Miks Annuse isiklike telefonikõnede avaldamine on ajalehtedes olnud lubatud, aga president reageerib alles nüüd, kui juba aastaid on olnud kombeks isiklikku kirjavahetust avaldada,» nõudis Merko suuromanik selgitust.

Annus oletas, et kuna kapo tähelepanu kulus 2006. ja 2007. aastal suures osas Merko ja Rahvaliidu jälitamisele, siis ei jätkunud enam inimesi, et ära hoida aprillirahutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles