Toornafta hind tõuseb, kuna napp pakkumine on üle trupamas majanduslanguse hirmu

PM Majandus
Copy
Naftapumbad Lääne-Siberis Kogalõmi naftaväljal.
Naftapumbad Lääne-Siberis Kogalõmi naftaväljal. Foto: Sergei Karpukhin

Esmaspäeval tõusis nafta hind seoses OPECi väiksema toodangu, Liibüa rahutuste ja Venemaa-vastaste sanktsioonide põhjustatud pakkumishäiretega, mis kaalusid üles hirmud nõudlust vähendava ülemaailmse majanduslanguse ees.

Brenti toornafta indeks tõusis esmaspäeval õhtuse seisuga 2,26 dollarit ehk 2 protsenti, 113,89 dollarini barreli kohta. USA West Texas Intermediate (WTI) toornafta tõusis USA iseseisvuspäeva puhkuse ajal vähese müügimahu juures 2,20 dollarit ehk 2 protsenti 110,63 dollarini.

Euroala inflatsioon saavutas juunis järjekordse rekordtaseme, mis tugevdab Euroopa Keskpanga kiire intressitõusu argumente, samas kui USA tarbijate kindlustunne on langenud rekordtasemele. Kuigi hirm majanduslanguse ees on hetkel kõrge, pole see siiski piisav, et nafta hinda alla tuua.

Naftat eksportivate riikide organisatsioon OPEC ei saavutanud juunis taas toodangu suurendamise eesmärki, selgus Reutersi uuringust. Samuti on rahutused tabanud OPECi liikmesmaid Liibüat ja Ecuadori, kes on olnud sunnitud oma naftatootmist peatama.

Tarneprobleeme suurendab sel nädalal Norras toimuv streik, mis võib vähendada Lääne-Euroopa suurima naftatootja tarneid ja vähendada kogu riigi naftatoodangut umbes 8 protsendi võrra.

Brenti toornafta on sel aastal olnud lähedal sellele, et ületada 2008. aasta rekordtaset ehk 147 dollarit barreli kohta pärast seda, kui Venemaa sissetung Ukrainasse suurendas tarneprobleeme.

Venemaa nafta keelustamisest ja gaasitarnete vähenemisest tingitud energiahindade tõus on viinud inflatsiooni paljudes riikides mitme aastakümne kõrgeimale tasemele ja õhutanud majanduslanguse hirmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles