Euroopa gaasihinnad rallivad, kuna Norra streigid vähendavad tarneid

PM Majandus
Copy
Norra nafta- ja gaasiettevõtte Statoili gaasi töötlemise ja CO2 eemaldamise platvorm Sleipner T avamerel Stavangeri lähedal.
Norra nafta- ja gaasiettevõtte Statoili gaasi töötlemise ja CO2 eemaldamise platvorm Sleipner T avamerel Stavangeri lähedal. Foto: Nerijus Adomaitis

Maagaasi hind Euroopas tõusis peaaegu nelja kuu kõrgeimale tasemele, kuna Norras kavandatud streigid ähvardavad veelgi pingestada turgu, mis on juba niigi Venemaa tarnekärbete tõttu raskustes, vahendab Bloomberg.

Maagaasi võrdlusfutuurid, mis on sel aastal rohkem kui kahekordistunud, tõusid esmaspäeval koguni 10 protsenti. Umbes 13 protsenti Norra igapäevasest gaasiekspordist on ohus seoses kavandatava streigi eskaleerimisega, hoiatas riigi nafta- ja gaasialane huvirühm nädalavahetusel. Teisipäevast algava streigi tõttu on kavas sulgeda kolm maardlat ning kolmapäeval kavandatav aktsioon lülitab välja veel kolm projekti.

Norra gaasitarned on muutumas mandrile üha olulisemaks, kuna gaasivood seniselt suurimalt tarnijalt ehk Venemaalt on langenud seoses Ukraina sissetungi ja sellele järgnenud sanktsioonidega Moskva vastu.

Norra streik langeb kokku ka Euroopa jaoks teise olulise gaasiallika ehk USA LNG põhiekspordirajatise pikemaajalise seisakuga. Gaasivoogude vähenemine mõjutab kogu Euroopa majandust, kahjustades tööstusharusid, mis ei saa kütusekulude suurenemist lõpptarbijatele edasi kanda.

Hollandi järgmise kuu gaasifutuurid, mis on Euroopa võrdlusnäitajaks, saavutasid kõrgeima päevasisese taseme alates 9. märtsist, tõustes pärastlõunal 8,3 protsenti 160 eurole megavatt-tunni kohta. Ühendkuningriigi vastavad futuurid tõusid koguni 16 protsenti.

Venemaa eksport langes varasemalt mitme aasta madalaimale tasemele pärast seda, kui mitmed Euroopa ostjad keeldusid täitmast Kremli nõudmist, et gaasijuhtme tarnete eest makstaks rublades.

Lisaks sellele vähendas riiklik eksportija Gazprom PJSC eelmisel kuul oma suurima Nord Streami torujuhtme kaudu toimuvaid tarneid 60 protsendi võrra, viidates rahvusvahelistele sanktsioonidele, mis katkestasid oluliste seadmete hoolduse.

Järgmiseks nädalaks on planeeritud torujuhtme täielik seiskamine iga-aastaste tööde tõttu ning Saksamaa on väljendanud muret, kas pärast hooldustöid jätkatakse tarneid.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles