Iraan, Venemaa ja Türgi kavandavad ühist autotootmist (7)

Copy
Avtovazi Lada tehas Iževskis.
Avtovazi Lada tehas Iževskis. Foto: Scanpix/ Reuters/ GLEB STOLYAROV

Autotööstuse ametnikud Iraanist, Venemaalt ja Türgist kaaluvad ühist autotootmist pärast seda, kui sanktsioonid Moskvale ja Teheranile peatasid toodangu, teatas Iraani riigimeedia.

«Tõenäosus kolmepoolsest koostööst kolme riigi autotootjate ja varustajate vahel on suur,» vahendas riiklik uudisteagentuur IRNA Iraani autovaruosade tootjate ühenduse esimehe Mohammadreza Najafi-Maneshi sõnu.

«Need kolm riiki suudavad haarata oma toodetele suure turuosa,» ütles Najafi-Manesh, väites, et kui ümberkaudseid regioone ka sisse arvestada, võib sihtrühmana silmas pidada vähemalt 800 miljonit inimest.

Lääneriikide sanktsioonide alla Ukraina sissetungi tõttu sattunud Venemaa palus juba mais Iraanil varustada neid oluliste komponentidega, millele Moskval enam ligipääsu pole.

Najafi-Maneshi sõnul hüpitas ideed ühisest autotootmisest esimesena Türgi, misjärel haaras ideest kinni Venemaa.

Iraanile kehtestati taaskord sanktsioonid 2018. aastal, kui Ühendriigid taandusid ühepoolselt rahvusvahelisest tuumaleppest Teheraniga.

Lääne autotootjad on viimasel paarikümnel aastal rajanud mitmeid tehaseid Venemaale, mille majandus toona kasvas jõudsalt. Ent sestsaadik, kui Moskva Ukrainale 24. veebruaril kallale tungis ning täiemahulise sõja algatas, on paljud autotootjad lõpetanud oma sõidukite või nende osade müügi, seal hulgas Audi, Honda, Jaguar ja Porsche.

Venemaal on tootmise lõpetanud teiste seas ka BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen ja Volvo.

Türgi ekspordib aastas enam kui 12 miljardi dollari eest autode varuosi. Iraan seevastu oli 2021. aastal maailmas suuruselt 19. autotootja riik, valmistades kokku 894 298 sõidukit, selgub rahvusvahelise autotootjate ühenduse (OICA) statistikast.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles