Läti majandusminister: tuleb kaaluda kütuseaktsiisi alandamist

BNS
Copy
Läti majandusminister Ilze Indriksone.
Läti majandusminister Ilze Indriksone. Foto: Zane Bitere/LETA/Scanpix

Läti majandusminister Ilze Indriksone ütles esmaspäeval usutluses BNS-ile, et riik peaks kaaluma kütuseaktsiisi langetamist.

«Juba märtsis, kui toimus esimene oluline hinnatõus, tegime ettepaneku langetada aktsiis Euroopa Liidus kehtiva miinimummäärani. Oleme selle küsimuse juba arutlusele võtnud ja arutame seda uuesti, et kuulata ära nende koalitsioonipartnerite argumendid, kes ei pea seda nii oluliseks,» ütles Indriksone.

Tema hinnangul on see vajalik, sest kütusehinna tõus mõjutab kõiki valdkondi – mitte ainult majapidamisi, vaid ka ettevõtete konkurentsivõimet.

«Praegu on paljudes Euroopa riikides aktsiisi ajutiselt langetatud. On ka teisi vahendeid, aga minu hinnangul annab kõige kiirema efekti aktsiisi vähendamine ja ei avalda mõju pikemas vaates, sest hiljem saab maksumäära uuesti tõsta,» märkis minister.

«Väide, et see hinda ei alanda, on alusetu. Iga meede, mis tõstab meie konkurentsivõimet, on seda väärt, sest meie ettevõtjad konkureerivad samal turul teiste Euroopa riikidega.»

Teatavasti otsustas Läti valitsus 14. juunil aidata kaasa kütusehindade langetamisele sellega, et 1. juulist kuni 2023. aasta lõpuni ei ole kütusele biolisandi lisamine kohustuslik.

Samas lükkas seim 16. juunil tagasi opositsiooni ettepanekud maksude muutmiseks, sealhulgas naftasaaduste aktsiisimäärade vähendamiseks.

Rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt jääb aktsiisi langetamisel Euroopa Komisjoni lubatud miinimumtasemele riigieelarves tänavu saamata 94,2 miljonit eurot ning koos käibemaksuga – 114 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles