Tesla tarnenumbrid jäid loodetust oluliselt tagasihoidlikumaks (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Nõudlus Teslade järgi on suurem kui pakkumine.
Nõudlus Teslade järgi on suurem kui pakkumine. Foto: JUSTIN SULLIVAN/Scanpix Baltics

Autotootja Tesla tarnis teises kvartalis klientideni 254 000 sõidukit, mis on ligi 100 000 võrra vähem, kui prognoosisid analüütikud kvartali alguses.

Ettevõtte teatel vähenes tarnenumber tootmishäirete tõttu, mis olid tingitud nii Shanghai tehase seisakutest kui ka komponentide puudusest.

Kuigi Telsa jäi prognoosidele kõvasti alla, paranes tarnemaht aastatagusega võrreldes siiski 27 protsenti. Ka ei tulnud loodetust tagasihoidlikum tulemus turule suure üllatusena, kuna Tesla tegevjuht Elon Musk korrigeeris tootmisprognoosi juba aprilli lõpus. Samuti oskasid analüütikud oodata, et Hiina null-koroonapoliitika mõjutab ka Tesla tehase tööd.

Maailma kõige väärtuslikum autofirma on märtsi lõpust saadik püüdnud suurendada tootmist oma USA tehases Fremontis, et korvata Hiina tehase puudujääki. See on aga suur väljakutse, kuna mullu toodeti Shanghai tehases ligikaudu pooled Tesla sõiduautod.

Kuni Hiinast tulnud tagasilöögile oli Tesla olnud üks väheseid autotootjaid, kes suutis vastu panna tarneahelatega seotud probleemidele, mis on kimbutanud teisi tootjaid. Kuid pärast Muski aprillis tehtud pöördumist on investorite kindlustunne hakanud kahanema ning Tesla aktsiahind kukkunud 30 protsenti.

Musk ütles selle kuu alguses, et pärast kaht aastat kiiret töötajate kasvu vähendab ettevõte ka oma tööjõudu 10 protsendi võrra.

Viimaste andmete järgi tegi Tesla siiski aasta esimesel poolel 564 000 tarnet, mis on 46 protsenti rohkem kui mullu samal perioodil. Aprillis seadis Musk ettevõttele eesmärgiks toimetada klientideni tänavu 1,5 miljonit sõiduautot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles