Paet: Euroopa Liit peab tuumaenergeetikaski vähendama sõltuvust Venemaast

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet.
Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet. Foto: Remo Tõnismäe

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet (Reformierakond) saatis koos kolleegidega Euroopa Liidu sanktsioone Venemaale puudutava kirjaliku arupärimise ELi energeetikavolinikule Kadri Simsonile (Keskerakond).

Saadikud juhtisid selles tähelepanu, et kuigi EL on kehtestanud sanktsioonid Venemaa energiasektorile, sealhulgas nafta- ja gaasisektorile, on oluline vähendada ka sõltuvust Venemaa riikliku aatomienergia korporatsiooni Rosatom tuumakütusest ja muudest kaupadest.

«Vaatamata sellele, et on nii palju juttu olnud vajadusest vähendada ELi energiasõltuvust Venemaast, on tuumaenergeetika sellest kõigest suhteliselt puutumatuks jäänud,» ütles Urmas Paet.

Energeetikavoliniku vastusest selgus, et ELis töötavate reaktorite hulgas on 18 sellist, mis põhinevad Venemaa tehnoloogial ja sõltuvad praegu täielikult Venemaa kütusetarnetest. Need asuvad viies liikmesriigis ja moodustavad ligikaudu 11 protsenti ELi tuumaenergia koguvõimsusest.

«Sellist sõltuvust ei saa enam ignoreerida, eriti arvestades Venemaa agressiooni Ukrainas ning selle mõju kogu Euroopa julgeolekule ning siinsetele energiahindadele,» ütles Paet, lisades, et on viimane aeg kiirete alternatiivide leidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles