TTJA: lennureise broneerides arvesta lennujaamas toimuvaga (1)

BNS
Copy
Julgestuskontrolli järjekord Tallinna lennujaamas.
Julgestuskontrolli järjekord Tallinna lennujaamas. Foto: Lugeja foto

​Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve ameti (TTJA) teatel tuleks lennureisijatel suuremate segaduste ärahoidmiseks jälgida tähelepanelikult lennujaamade antud soovitusi.

Segaduse ja suurte rahvahulkade põhjusteks on enamasti lennunduses esinev personalipuudus. Reisija õigused on kaitstud vastava määrusega, kuid praegusel keerulisel ajal tasub lisaks oma reisijaõiguste tundmisele lennureisi planeerides arvestada ka lennujaamades toimuvaga, märkis TTJA tarbija ja ettevõtjate nõustamise osakonna juhataja Kristina Tammaru pressiteates.

Reisi broneerimisel on Tammaru sõnul soovitatav kasutada otselendu, kuid sellise võimaluse puudumisel tuleks kogu reis broneerida ühe ja sama lennufirma kaudu, et vältida erinevate lendude kokkusobitamist. Ühe lennufirma broneeritud reisi puhul on tegemist broneeringu viitega, ehk ühtse piletiga seega lennule mitte jõudes vastutab selle eest lennufirma.

Reisi aegsasti planeerides tuleb võtta piisavalt aega lennujaama jõudmiseks, pagasi äraandmiseks ning turvakontrolli läbimiseks, lisaks sellele tasub jätkulendude vahele jätta piisavalt aega, et ülerahvastatud lennujaamades edukalt liigelda.

Üle tasuks kontrollida ka lennujaama veebileheküljel kuvatavad teavitused. Lennule eelneval päeval on soovitatav alla laadida lennufirma kui ka lähtelennujaama rakendus. Rakendustes jagatakse turvakontrolli ooteaegu, teavet häirete või tühistamiste kohta ning mõned lennuettevõtjad pakuvad viivituste korral ümberbroneerimise võimalusi.

Pardakaardist tasuks teha kuvatõmmis või see salvestada, sest lennujaamade internetiühendus võib olla ebaühtlane ning pardakaardi olemasolu võrguühenduseta võib Tammaru sõnul päästa ebameeldivast olukorrast.

Mõned lennujaamad pakuvad ka kiiret juurdepääsu, mis lubab järjekorrad lisatasu eest kiiremini läbida, ent kuna nõudlus sellise teenuse järele on hiljuti suurenenud, võivad kiirrajad olla sama aeglased kui tavalised järjekorrad. «Seega ei tasu eelisjärjekorras pardalemineku pääsme ostmise peale lootma jääda,» märkis ta.

Lendude tühistamisel tuleks uurida põhjuseid ning vastavalt põhjustele on reisijal õigus küsida tagasi piletiraha või kasutada asenduslendu sihtkohta jõudmiseks. Reisijatel on õigus taotleda hüvitist, mille suurus on olenevalt lennu pikkusest ja viivituse kestusest 125–600 eurot. Kui lend tühistatakse erakorraliste asjaolude tõttu, ei ole reisijatel õigust hüvitist nõuda. Samuti ei ole reisijatel õigust hüvitisele, kui lennu tühistamisest teatatakse rohkem kui 14 päeva ette.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles