Ryanairi ja Easyjeti töötajad pikendasid streiki, SASi piloodid loodavad läbirääkimistele

Copy
Ryanairi töötajate streik.
Ryanairi töötajate streik. Foto: Pau Barrena/Scanpix Baltics

Lennufirmad Easyjet ja Ryanair tühistasid laupäeval pardatöötajate streigi tõttu 15 Hispaania lendu, töötajate sõnul kestab tööseisak veel 12 päeva.

Streik kahes odavlennufirmas langeb kokku Euroopa koolide suvevaheaja algusega, mistõttu on see põhjustanud tõsist peavalu nii reisikorraldajatele kui lennundussektorile.

Laupäeva pärastlõuna seisuga oli Ryanair tühistanud kümme ja Easyjet viis lendu, lisaks on 175 lendu edasi lükatud, teatasid ametiühingud.

Ryanairi umbes 1900 pardatöötajat Hispaanias alustasid streiki 24. juunil, Easyjeti töötajad ühinesid seisakuga reedel.

Ryanairi ametiühingu USO esindaja ütles, et edasised tööseisakud tehakse kolmes osas: 12.-15. juulil, 18.-21. juulil ja 25.-28. juulil.

Ametiühing süüdistab firmat tahtmatuses töötajate palganõudmisi kuulda võtta.

USO esindaja Lidia Arasanz ütles, et esialgse streigi tulemusel, mis peeti kahes kolmepäevases osas, tühistati üle 200 lennu ja lükkus edasi pea tuhat lendu.

SAS tahab kärpida

Skandinaavia lennufirma SAS pilootide streik lükati laupäeval taas edasi, kui ametiühingud ja ettevõte otsustasid läbirääkimisi teist korda pikendada.

«Vahendajad on otsustanud koos SASi ja SAS Scandinavia pilootide ametiühingutega streigi taas edasi lükata,» teatas lennufirma avalduses.

Tähtajatu tööseisak pidi algama möödunud kolmapäeval, kuid lükati laupäevani edasi. Nüüd pandi see ootele esmaspäevani, ehkki on võimalik, et läbirääkimisi veel pikendatakse.

Piloodid on marus töötasu vähendamise üle osana restruktureerimisplaanist, mis juhatuse sõnul on hädavajalik ettevõtte püsimajäämiseks.

Ametiühingute teatel kavatseb lennufirma kärpida pilootide palku rohkem kui 30 protsendi võrra.

Lennufirma käivitas veebruaris kulukärpeplaani nimega «SAS Forward», mis hõlmab lennukipargi ümberkujundamist ja keskendumist pikamaalendudele. Juunis teatati plaanist kaasata pea miljard eurot uut kapitali.

Taani valitsus teatas valmidusest suurendada oma osalust SAS-is 21,8 protsendilt 30 protsendini ja kustutada 3,5 miljardi Taani krooni (umbes 470 miljoni euro) väärtuses võlgu.

Rootsi valitsus, millel on samuti 21,8-protsendine osalus, raskustes lennufirmale täiendavaid rahasüste ei tee, kuid teeb parlamendile ettepaneku anda SAS-ile luba konverteerida võlg riigi ees aktsiakapitaliks.

Nelja aasta eest SASist lahkunud Norra teatas teisipäeval, et on nõus saama taas lennufirma osanikuks, lubades SAS-il konverteerida võlg aktsiateks.

Käesolev suvi on kujunemas lennundussektorile raskeks. Lennufirmad ja lennujaamad koondasid COVID-19 pandeemia puhkedes suure osa oma töötajatest, kuid on nõudluse taastudes avastanud, et töökäsi on puudu ja see põhjustab ummikuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles