Saksa energiajärelevalve ärgitas elanikke gaasinappuseks valmistuma (1)

Copy
Gaasi kompressorjaama Saksamaal.
Gaasi kompressorjaama Saksamaal. Foto: Hannibal Hanschke/Scanpix

Saksa energiajärelevalve kutsus laupäeval elanikke energiat säästma ja talveks valmistuma, kuna Venemaa võib gaasivarustuse riigile peatada.

Saksa energiavõrkude ameti (BNetzA) juht Klaus Müller ärgitas korteri- ja majaomanikke laskma oma gaasikatlaid ja radiaatoreid energiatõhususe tõstmiseks kontrollida.

«Hooldus võib vähendada gaasitarbimist 10 kuni 15 protsenti,» ütles ta meediakontsernile Funke Mediengruppe.

Mülleri sõnul peavad elanikud kasutama järgmist 12 nädalat, et end külmadeks ilmadeks valmis seada. Pered peavad hakkama mõtlema, kas iga tuba peab olema talvel tavapärase temperatuuri juures, või kas osa tubasid võivad veidi külmemad olla, ütles ta.

Venemaa on vähendanud viimase kuu jooksul gaasitarneid Saksamaale, Itaaliale, Austriale, Tšehhile ja Slovakkiale, samal ajal kui Euroopa Liidu riigid püüavad talvise energiavarustuse tagamiseks gaasihoidlaid täita.

Vene gaasihiid Gazprom vähendas tarneid Nord Stream 1 torujuhtme kaudu tehniliste probleemide ettekäändel. Väidetavalt olla hooldustöödeks vajalik varustus Ukrainale kallaletungimise eest kehtestatud sanktsioonide tõttu Kanadas lõksus.

Saksamaa valitsus on selle selgituse tagasi lükanud ja märkinud, et tegemist on poliitilise vastumeetmega sanktsioonidele.

Müller rõhutas, et gaasitarne seiskumise korral antakse eramajapidamistele haiglatele ja hooldekodudele eriline kaitse.

«Võin lubada, et anname endast kõik, et vältida eramajapidamiste jäämist gaasita,» ütles ta, lisades: «Oleme koroonaviiruse kriisist õppinud, et me ei peaks andma lubadusi, kui pole täiesti kindlad, et neid täita suudame.»

Müller märkis ka, et järelevalveamet «ei näe ette stsenaariumi, kus Saksamaale üldse gaasi ei tule».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles