Rootsi suurim elektritootja: ainult väga suured vihmasajud saavad olukorda leevendada (6)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektrihindu aitaksid langetada vihmased ilmad Norras ja Rootsis.
Elektrihindu aitaksid langetada vihmased ilmad Norras ja Rootsis. Foto: Meelis Koks

Erakordselt kõrged suvised elektrihinnad ei kimbuta ainult Eestit, vaid kogu Skandinaaviat ja Baltikumi. Rootsi suurima elektritootja Vattenfalli teatel saaksid olukorrale leevendust tuua vaid väga suured vihmasajud.

Rootsi riikliku energiafirma teatel on kõrge börsihinna tuules kerkinud rekordkõrgustesse ka Rootsi tähtajaliste elektrilepingute hinnad.

Börsihinnad on aga laes, sest tuuleenergia tootmises on olnud suuri kõikumisi, elektriimport Venemaalt on peatunud ning hüdroelektrijaamade toodang Põhjamaades on jäänud tagasihoidlikuks, teatas Rootsi energiahiid.

Kuigi hüdroreservuaaride tasemed on hakanud tõusma kõigis Põhjamaades, on olukord jätkuvalt tavapärasest halvem. Eriti kehv on seis Lõuna-Norras (NO2), kus veehoidlate täituvus jääb 10–20 protsendi vahele, kirjutab Ilta-Sanomat.

«Neil põhjustel jääb elektrihind kõrgeks ja võib esineda suuri päevasiseseid kõikumisi. Vaid tõeliselt suured ja pikka aega kestvad sügisesed vihmasajud võivad olukorda veidi parandada,» ütles Vattenfalli elektrituru ekspert Peter Strandberg pressiteate vahendusel.

Olukorda Skandinaavia ja ka Baltikumi elektriturul halvendab ka Soome tuumaenergiafirma Teollisuuden Voima teadaanne, et Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori (1600 MW) käivitamine nihutatakse detsembrisse. Varem oli teatatud, et reaktor hakkab püsivalt elektrit tootma septembris, mis oleks aidanud sügisel ja talvel elektrihindu piirkonnas alla tuua.

Soome energiaagentuuri peadirektori asetäitja Antti Paananen prognoosib samuti, et elektrihinnad jäävad tõenäoliselt kõrgeks aasta lõpuni. «Venemaa import on lõppenud, mistõttu on turult sisuliselt 1300 megavatti puudu. Ka veetasemed pole oluliselt paranenud,» ütles Paananen Ilta-Sanomatele. «Soomel on tuuleenergia võimsusi küll üle 3000 megavati, kuid tuuleenergia toodang kõigub palju,» lisas energiaekspert.

Elektri hinda mõjutab ka Ukraina sõda ja Venemaa vähenenud gaasitarned Euroopasse. Kuigi Soomes kasutatakse gaasi elektri tootmiseks väiksemas koguses, on gaasil Kesk-Euroopas väga oluline roll, ütles Paananen lõpetuseks.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles