Venemaa uusi QR-koodiga 100-rublaseid ei saa pangaautomaadist välja võtta (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Uus 100-rublane üleval ning vana rahatäht all.
Uus 100-rublane üleval ning vana rahatäht all. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/Scanpix Baltics

Venemaa keskpank tutvustas neljapäeval avalikkusele moderniseeritud 100-rublast rahatähte, mida pole aga võimalik pangaautomaatidest kätte saada.

Värskelt käibele antud kupüüril on uus disain, täiustatud kaitseomadused ning kolmandiku võrra parem kulumiskindlus. Lisaks on uuel rahatähel ka QR-kood, mis viib Venemaa keskpanga kodulehele, vahendab Vene meedia.

Sularahaautomaatidest pole aga uusi rahatähti võimalik välja võtta, kuna viimased on programmeerinud riigist lahkunud Lääne ettevõtted, kirjutab The Telegraph.

Umbes 60 protsenti Venemaa pangaautomaatidest on paigaldanud ettevõte Diebold Nixdorf ning need kasutavad NCR Corporationi tarkvara.

Diebold Nixdorf ja NCR on aga mõlemad USA ettevõtted, kes peatasid oma teenused Venemaal pärast Ukraina sõja algust. Kuna uued rahatähed vajavad aga sularahaautomaatide ümberprogrammeerimist, ei saa uusi kupüüre automaatidesse viia.

«Tarnijate lahkumise tõttu on sularahaautomaatide, kassaaparaatide ja makseterminalide tarkvara uuendusi võimatu teha,» vahendas Vene ajaleht Kommersant Venemaa pangaliidu sõnu. Sel põhjusel on pangaliit palunud ka keskpangal raha ringlusesse paiskamisega kuus kuud oodata.

«Uued rahatähed ilmuvad märkimisväärses koguses ringlusse pärast pangaautomaatide kohandamist. Jälgime seda protsessi tähelepanelikult,» ütles keskpanga aseesimees Sergei Belov neljapäeval rahatähe esitlusel.

Uue sajarublase esiküljel on Kremli müüris paiknev Spasskaja kellatorn. Tagaküljel on kujutatud Tveri oblastis asuvat Nõukogude sõduri mälestusmärki.

Vene keskpank kuulutas rublade uuendamise välja mitu aastat tagasi. 2017. aastal uuendati 200- ja 2000-rublaseid kupüüre, kuid seejärel on olnud mitu aastat vaikust.

Kespank on lubanud, et 2023. aastal saavad uue ilme 1000- ja 5000-rublased ning 2024. aastal 500-rublane. 2025. aastal loodetakse reform lõpetada 10-ja 50-rublaste uuendamisega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles