Euroopa kõige väärtuslikum idufirma kärbub tohutu kiirusega (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi maksehiid Klarna.
Rootsi maksehiid Klarna. Foto: Thiago Prudencio/Scanpix

Praegu veel Euroopa kõige väärtuslikuma idufirma tiitlit kandev Klarna võib pärast uut rahastusvooru kaotada oma väärtusest ligi 85 protsenti.

Rootsi «osta kohe, maksa hiljem» makselahenduse hiiglane on uue raha kaasamisel sattunud tõsistesse raskustesse. Kui mullu juunis saadi Jaapani investeerimishiiult Softbank rahastust 45,6 miljardi dollari suuruse väärtuse pealt, siis veidi enam kui aasta hiljem on sellest järel vaid riismed.

Märke, et Klarna väärtus hinnatakse uue rahastusringi järel alla, hakkas tulema mai lõpus, kuid esmalt räägiti 30 miljardi dollari tasemest. Juuni lõpus kirjutas aga Wall Street Journali (WSJ), et Klarna väärtus on langemas 15 miljardile dollarile. Eile tuli WSJ välja uue infoga, öeldes, et läbirääkimisi peetakse juba 6,5 miljardi tasemel. See tähendaks, et võrreldes 2021. aasta juuni rahastusvooruga kahaneks ettevõtte väärtus 40 miljardi võrra.

Wall Street Journali allikate teatel peab Klarna 650 miljoni dollari kaasamiseks läbirääkimisi peamiselt ettevõtte seniste investoritega ning juhtrolli kannaks riskikapitaliettevõte Sequoia Capital.

Klarna pressiesindaja keeldus Bloombergile teemat kommenteerimast, öeldes, et ettevõte ei aruta raha kaasamise ega väärtuse hindamise spekulatsioone.

Rootsi laenuandja, kes pakub «osta kohe, maksa hiljem» makselahendust rohkem 147 miljonile kasutajale, teenis esimeses kvartalis 2,54 miljardit Rootsi krooni (245 miljonit dollarit) kahjumit ning teatas mai lõpus, et koondab 10 protsenti enda töötajatest.

Bloombergi hinnangul iseloomustab Klarnaga toimuv hästi muutunud majanduskeskkonda ning tõsiasja, et inflatsioon, kõrgemad intressimäärad ja majanduslanguse hirm avaldavad eriti suurt mõju just sellistele ärimudelitele. Ka Klarna rivaali Affirm Holdingsi aktsia on viimase 12 kuu jooksul langenud 75 protsenti, kuna investorite meelsus «osta kohe, maksa hiljem» maksemudeli osas on muutunud negatiivseks, kirjutab majandusleht.

Klarnal on kokku umbes 400 000 jaemüügipartnerit, sealhulgas Nike, Ikea ja H&M.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles